Može li opšte dobro da postane opšta šteta?!

Godina koja je pred nama može biti presudna kada je gradnja malih hidroelektrana u BiH u pitanju. To napominju i iz udruženja za zaštiti životne sredine ali i ekonomisti. I Energetska zajednica čiji je BiH član upozorila je nedavno vlasti u BiH da se mora prestati sa dosadašnjom praksom davanja koncesija i subvencija.

0
Može li opšte dobro da postane opšta šteta?!
FOTO: Arhiv-Ilustracija

Gradnja malih hidroelektrana koristi samo investitorima godinama upozoravaju iz udruženja za zaštitu životne sredine ali i ekonomisti. Nekoliko studija pokazalo je da država gubi na godišnjem nivou deset miliona maraka kada se sabere i oduzme koncesiona naknada od novca koji se daje za subvencije.

Jasno je da gradnja malih hidroelektrana nije isplativa ali i pored toga od subvencionisanja se za sada ne odustaje, pojašnjavaju u Centru za životnu sredinu.

Ekonomista Damir Miljević radio je studije ekonomske opravdanosti izgradnje malih hidroelektarna u BiH. On tvrdi da je doprinos energije proizvedene u malim hidroelektranama u ukupnoj energiji proizvedenoj iz obnovljivih izvora energije samo 3 odsto i da je šteta i po prirodu i po budžet nesrazmjerna koristi. Korist imaju samo oni koji dobiju koncesiju i određeni lobiji, smatra Miljević.

Prije nekoliko mjeseci Energetska zajednica pismom je preporučila vlastima u BiH da se odustane od dosadašnjeg načina davanja koncesija i subvencionisanja malih hidroelektrana jer se investitori doslovno stimulišu da pregrađuju rijeke.

Može li opšte dobro da postane opšta šteta?!

U BiH je bilo nekoliko najava da će gradnja malih hidroelektrana biti zabranjena. Takav pokušaj, ukoliko je bio ozbiljan, nedavno je propao u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

(BN)