Smijenjen Siniša Ilić zamjenik ministra civilnih poslova

0
Smijenjen Siniša Ilić zamjenik ministra civilnih poslova

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH izglasao je danas u Sarajevu smjenu zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića.

Od ukupno 36 prisutnih zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, za smjenu Siniše Ilića glasala su 22 zastupnika, 11 zastupnika bilo je protiv smjene Ilića, dok su 3 zastupnika bila suzdržana. Samim tim, postojanjem opće i entitetske većine, stekli su se uslovi za smjenu Siniše Ilića.

Zahtjev su podnijeli poslanici SDS-a Mirko Šarović, Dragan Mektić, PDP-a Mira Pekić, Branislav Borenović, SDP-a Nermin Nikšić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Nada Mladina, DF-a DŽenan Đonlagić, Zlatan Begić, Enver Bijedić, Vlatko Glavaš, A-SDA Jasmin Emrić, te Naše stranke Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut.

Mektić je, obrazlažući zahtjev, ponovio da je razlog za ovu smjenu to što je Ilić vlasnik privrednih subjekata kod kojih su inspektori Republičke uprave za igre na sreću otkrili ilegalno priređivanje igara na sreću.

Prema Mektićevim riječima, te nezakonite radnje trajale su oko dvije godine i Iliću su donijele određenu protivpravnu finansijsku dobit.

Tokom rasprave, poslanik Nenad Stevandić rekao je da je u ovom slučaju riječ o prekršajima, a ne krivičnim djelima, te da Ilić nije vlasnik, nego suvlasnik pomenutih privrednih subjekata.

– Ne postoji nikava krivična odgovornost, nego samo dva prekršaja koja su sankcionisana novčanom kaznom, a pet takvih prijava je odbačeno – kaže Stevandić.

On je naglasio da je Ilić veoma zaslužan za saradnju BiH sa institucijama u EU koje su nadležne za borbu protiv epidemije virusa korona i nabavke vakcina.

Poslanik PDP-a Borenović pridružio se Mektiću u optužbama na račun Ilića i zahtjevu za njegovu smjenu, a na sličan način diskutovao je i poslanik SDP-a Saša Magazinović, insistirajući na Ilićevoj ostavci.

Smjenu treba da potvrdi i Dom naroda.

(srpskainfo.com)