Hidroelektrana Zvornik obara rekorde u proizvodnji električne energije

Dok stanovnici Zvornika na prvo ozbiljnije nevrijeme ostaju bez električne energije, a utrošak iste plaćaju redovno, hidrocentrala na Zvorničkom jezeru bilježi rekordnu proizvodnju električne energije. Pored toga lokalna zajednica Zvornik još uvijek iščekuje početak plaćanja nadoknade za potopljeno zemljište za potrebe jezera i hidroakumulacije za read centrale. U međuvremenu Vlada Srbije daje redovne donacije za Republiku Srpsku dok dug za potopljeno zemljištve više niko i ne pominje, a još manje početak redovnog plaćanja za to zemljište. U nastavku prenosimo tekst o uspjehu u radu hidrocentrale u Zvorniku.

0
Hidroelektrana Zvornik obara rekorde u proizvodnji električne energije
FOTO: Arhiv

Hidroelektrana „Zvornik“ postavila je novi dnevni rekord u proizvodnji električne energije sa 2,84 miliona kilovat-sati proizvedenih 11. januara zahvaljujući revitalizovanim agregatima, saopštila je danas Elektroprivreda Srbije (EPS).

To je drugi put ovog januara da hidroelektrana „Elektroprivrede Srbije“ u Malom Zvorniku podiže granicu maksimalne dnevne proizvodnje.

Novi rekord je za oko 5.000 kilovat-sati veći od prethodnog zabeleženog 3. januara.

U EPS-u navode da je povećanje proizvodnje „zelene“ energije i bolje iskorišćenje dotoka na Drini omogućila investicija EPS-a kojom su potpuno obnovljena sva četiri agregata uz povećanje snage i produženje radnog vijeka.

U HE „Zvornik“ projekat je započet 2016. godine i revitalizacija sva četiri agregata završena je početkom 2020. godine.

Snaga agregata povećana je za ukupno 30 megavata, a vrijednost investicije iznosila je 70 miliona evra od čega je 65,5 miliona evra iz kredita KfW banke.

Novi agregati u hidroelektrani puštenoj u rad 1955. godine, pri trenutnim hidrološkim uslovima, proizvode oko 20 odsto više energije nego prvobitni.

Nakon revitalizacije, ukupna instalisana snaga agregata je 125,6 megavata, što je za 30 odsto više u odnosu na snagu prije revitalizacije.

To je, objašnjavaju u EPS-u, kao da je u HE „Zvornik“ postavljen još jedan agregat. Revitalizacija je, kako navodi u EPS u saopštenju, doprinela većoj proizvodnji električne energije, manjim troškovima održavanja i produžetku životnog vijeka ove hidroelektrane za novih 40 godina.

Očekivano povećanje proizvodnje električne energije ove hidroelektrane na godišnjem nivou je i do 15 odsto, zavisno od hidroloških uslova ili oko 70 miliona kilovat-sati.