Zvornički vatrogasci u prethodnoj godini imali 175 intervencija, od toga 80 na gašenju šumskih požara

Pripadnici Službe profesionalne vatrogasne jedinice iz Zvornika u prošloj godini intervenisali su 175 puta, što je za 48 više nego 2018, rekao je za medije komandir ove službe Slaviša Milić.

0
Zvornički vatrogasci u prethodnoj godini imali 175 intervencija, od toga 80 na gašenju šumskih požara
Intervencija u Sahanićima-Arhiv

Milić je, ocjenjujući aktivnosti ove službe za prošlu godinu, rekao novinarima da su vatrogasci izvršavali sve zadatke bez problema, ali da je najteže bilo na početku pandemije, kada su morali da se uz redovne obaveze pridržavaju i preventivnih mjera zbog virusa korona.

On je naveo da su, osim redovnih zadataka na gašenju požara, tehničkim intervencijama i izvlačenju povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama, vatrogasci imali i nova zaduženja tokom pandemije.

– Posao smo obavljali tokom dana, ali i noći, kada smo, nakon prepravki na kamionima, radili na dezinfekciji gradskih ulica i javnih površina u gradu i okolini – rekao je Milić i dodao da virus korona nije zaobišao ni vatrogasce jer je od 31 zaposlenog, 11 bilo pozitivno na virus.

Milić je naglasio da su vatrogasci značajan angažman imali i tokom poplava u junu prošle godine, kada su se izlile bujične rijeke.

Podsjećajući da su 2020, od 175 intervencija, u 80 gasili šumske požare, Milić je naveo da su tokom prvih desetak dana ove godine vatrogasci izvršili 14 intervencija koje su se uglavnom odnosile na pozive za ulazak u stanove i druge prostorije u kojima žive starije osobe.

Brzom intervencijom zvorničkih vatrogasaca izbjegnuta katastrofa u centru grada (FOTO)

Milić je ocijenio da je opremljenost ove službe zadovoljavajuća i dodao da su prošle godine nabavljene nove uniforme, zaštitni šljemovi, čizme, kao i druga potrebna oprema za intervencije u vrijednosti većoj od 121.000 KM.

– U planu je da se ove godine nabavi tehničko vozilo za spasavanje iz saobraćajnih udesa čija vrijednost iznosi više od 100.000 KM – rekao je Milić i podsjetio da je u 2020. bila planirana nabavka jednog vatrogasnog kamiona, ali je zbog pandemije to pomjereno za ovu godinu.

Zvornički vatrogasci imali u tri dana dvije intervencije zbog požara niskog rastinja i šume