Traži se mogućnost da se održi Popis u BiH za 2023.godinu

0

Predstavnički dom BiH, na inicijatvu Denisa Zvizdića, dao je rok od tri mjeseca Savjetu ministara da predloži zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koji bi bio održan najkasnije do 2023. godine.

Zaključak lijepo zvuči, ali kada pogledate kako je ko glasao, jasno je da i ovaj put treba očekivati političke pa i međunacionalne tenzije, kao i na opisu 2013, a naročito nakon toga (prilikom objave rezultata) kada su neslaganja išla dotle da je Republika Spska objavila svoje rezutate popisa.

Ovaj put, SDA je podržala zaključak, HDZ BiH je bio uzdržan, kao i SDS i PDP, dok je SNSD bio protiv, kao i poslanik DNS Nenad Nešić, pokazuje listing glasanja.

U čemu je problem da se kompromisno ide ka popisu bar svakih deset godina, što je međunarodni standard?

Šefica Kluba poslanika SNSD u Prestavničkom domu Snježana Novaković Bursać tvrdi da nisu glasali protiv zbog toga što je inicijativa Zvizdićeva, nego zbog toga što u popis ne treba da se krene prvo od zakona.

– Zakon dolazi na kraju. Njemu treba da prethode pripremne aktivnosti, stručne, metodološke, dogovor oko svega ostalog, a to kod nas nije slučaj – kaže Novaković Bursać za Srpskainfo.

Poslanik PDP Mira Pekić naglašava da je ovaj zakon bio u planu rada Savjeta ministara BiH u 2020. godini.

– Samim tim što je bio planiran, on je trebalo već da bude predložen Parlamentarnoj skupšini. Osim toga, u mišljenju institucija Republike Srpske navedeno je da je rok za uzradu zakona, koji inicira Denis Zvizdić, prekratak. Iz tog razloga smo bili uzdržani – kaže Pekićeva.

Parlamentarcima iz Srpske u PS BiH stigli su komentari Republičkog zavoda za statistiku RS na poslaničku inicijativu Denisa Zvizdića.

Zavod se poziva na stav Vlade RS od 7. novembra 2019. u kome se kaže da Vlada daje saglasnost da se pristupi izradi novog zakona o popis stanovništva u BiH uz učešće i saglasnost nadležnih predstavnika Republike Srpske „uz uslov da se pri izradi nacrta zakona obavezo poštuje ustavno uređenje i nadležnosti BiH i Republike Srpske, kako se ne bi ponovila loša iskustva primjene zakona na nivou BiH iz prethodnog popisa“.

Međutim, Republički zavod upozorava da je rok za izradu nacrta novog zakona prekratak.

– Nisu riješena osnovna pitanja koja treba da budu decidno sadržana u zakonskom tekstu, kao što su metodološka pitanja, pitanja popisnica i njihovog sadržaja, finansiranja popisa i rokovi provođenja popisa – navodi Republički zavod za statistiku.

Nosilac aktivnosti oko popisa je Agencija za statistiku BiH, uz učešće entitetskih zavoda.