“OKANIMO SE TEORIJA ZAVJERE” Stručnjaci poručuju da su sve vakcine protiv korona virusa BEZBJEDNE

Obavještenje za vakcinaciju lica starijih od 65 godina sa područja Zvornika
FOTO: Ilustracija

Odgovarajući na pitanje novinara o kineskoj vakcini, Đerlek je istakao da je to jedna od kvalitetnijih vakcina u borbi protiv korone jer je, kaže, urađena po starom modelu i veoma bezbjedna.

– Kad Agencija za lijekove i medicinska sredstva odobri vakcinu, onda je potpuno bezbjedna i želio bih da se građani okanu teorija zavjere. Ako uzmemo u obzir da je Kina jedna od zemalja koja je najbolje vodila borbu protiv epidemije, upravo sa tom vakcinom, možemo pozvati građane da se vakcinišu u što većem broju kako bi spasili svoje i živote najmilijih – rekao je Đerlek.

Naveo je da kinesku vakcinu mogu da prime stariji od 18 godina i da je to jedina vakcina koja će najvjerovatnije biti odobrena i za djecu od tri do 17 godina.

Podsjetio je da je u Srbiju nedavno stiglo milion doza vakcine kineske kompanije Sinofarm, da imamo Fajzerovu vakcinu, da će ovih dana stići još 250.000 doza ruske vakcine Sputnjik V, te da je predsjednik Aleksandar Vučić najavio i 800.000 doza vakcine koju proizvodi kompanija Astrazeneka.

Đerlek je istakao da su vakcine bezbjedne, besplatne i da svako može da izabere koju će da primi.

– To je velika stvar koju je uradila naša država i mislim da ćemo sa četiri vakcine i odzivom građana i prokuženošću koju imamo u ovom trenutku doći do kolektivnog imuniteta i riješiti ovaj problem na vrlo uspješan način, sa što manje žrtava – dodao je Đerlek.