Danas je 12 godina od osnivanja Klub “Bracika” Beč

0
Danas je 12 godina od osnivanja Klub

Prije dvanaest godina u Beču je osnovan Klub “Bracika” od strane Kozlučana i Podrinjaca sa prebivalištem u glavnom gradu Austrije. Tačno prije 12 godina održano je prvo veliko sijelo u klubu “Bracika” kojeg su svečano otvorili Fadil Banjanović i Zoran Stevanović gradonačelnik Zvornika uz pratnju tadašnjg predsjednika Skupštine grada Zvornik Vehida Kadrića. Kako je tada to sve izgledalo pogledajte u videozapisima u nastavku teksta.

Klub “Bracika” osnovan je za života Fadila Banjanovića po kojem je i nazvan kako bi se iz imena mogla znati misija ovog kluba. Kozlučani i drugi Podrinjci okupili su se oko Kluba kako bi bili druptveno aktivni, humanisi i što više se družili što je uveliko i odlikovalo rahmetli Fadila Banjanovića koji je puno značio ne samo za Kozluk, Zvornik i Podrinje nego i za cijelu BiH.

Danas je 12 godina od osnivanja Klub "Bracika" Beč

Nakon prerane smrti Fadila Banjanovića došlo je do opadanja entuzijazma i u klubu Bracika, ali je posljednjih godina sve to ponovo pokrenuto zahvaljujući najviše Sakibu Jatiću i Husniji Marhoševiću koji su okupili “staru ekipu” i u kratkom periodu organizovali nekoliko sijela iz kojih je prizažlo nekoliko humanitarnih akcija u Kozluku i Zvorniku.

Danas je 12 godina od osnivanja Klub "Bracika" Beč
FOTO: Husnija Marhošević i Sakib Jatić

Klub “Bracika” nastavlja sa misijom, a ove godine je obilježavanje godišnjice poremetila pandemija zbog korona virusa.

Danas je 12 godina od osnivanja Klub "Bracika" Beč

Pored druženja, društvenog aktivizma i humanitarnih akcija, Klub “Bracika” imao i svoje sportske sekcije koje nastupaju na turnirima u raznim sportovima.

Danas je 12 godina od osnivanja Klub "Bracika" Beč

Humanitarne akcije se ponovo realizuju na području Kozluka i zvorničke regije.

Osam godina od smrti Fadila Banjanovića Bracike, Kozlučani nastavljaju stopama Bracike vršeći stalne akcije izgradnje i pomoći ugroženim
Svakog Ramazan uz niz aktivnosti, kolektivnih iftara, Husnija Marhošević se pobrine i za komšije u potrebi kojima obezbjedi ogrijev i hranu

Kluba "Bracika-Beč" u novom ruhu na usluzi svim ljudima dobre volje

Jatić, Serdarević i Marhošević u Klubu Bracika
Posthumno je odlikovan Poveljom grada Zvornik, najvećim prizanjem koje se dodjeljuje zaslužnim građanima Zvornika za njihova životna djela koja su doprinijela napretku i prosperitetu Zvornika. (Zvornicki.ba)
Akcija dopremanja stolic au školu