Da li znate kada su zabilježeni najveći vodostaji rijeke Drine?

Da li znate kada su zabilježeni najveći vodostaji rijeke Drine?
FOTO; Ilustracija

Krajem prethodne i početkom ove godine Drina je uslijed obilnih padavina i naglog topljenja snijega, uzrokovanog porastom temperatura, došla do protoka koji je bio neuobičajeno visok za ovo doba godine. Tokom istorije zabilježeno je nekoliko velikih poplava, a nekih se svi dobro sjećamo. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na neke od najviših vodostaja rijeke Drine.

Naravno, mora se istaći razlika kada govorimo o rijeci Drini do izgradnje hidroelektrana i nakon toga. Prva izgrađena hidroelektrana je HE Zvornik, koja je puštena u rad 1955. godine. Jedanaest godina kasnije sa radom je krenula HE Perućac, koja je ujedno i najveća, dok je 1989. godine u funkciju stavljena i HE Višegrad. Ove elektrane značajno kontrolišu vodostaj i manja su odstupanja protoka po godišnjim dobima nego što je to ranije bio slučaj.

Hidroelektrana Zvornik obara rekorde u proizvodnji električne energije
FOTO: Arhiv

Logično je da je najviši vodostaj u proljeće kada se otapa snježni pokrivač na planinama, naročito u gornjem dijelu sliva i ta voda se onda ili direktno sliva u Drinu ili putem pritoka. Tokom ljeta vodostaj je najniži.

Najveći zabilježeni vodostaj u istoriji bio je 27. marta 1896. godine. U srednjem dijelu toka protok je bio nestvarnih 9.500 m3/s. Protok Dunava kod Beograda je prosječno 5.600 m3/s, što znači da je Drina tada bila velika kao skoro dva Dunava. Nivo vode je porastao za oko 14 metara i bio je poplavljen čak i Stari most u Višegradu. U novijoj istoriji svi pamtimo velike poplave iz 2014. godine, kada su skoro svi vodeni tokovi napravili ogromne probleme, ali viši vodostaj Drina je imala u decembru 2010. godine. Na Perućcu je protok tada dostizao 4.000 kubnih metara. Jedan od upečatljivijih trenutaka iz tog perioda jesu poplavljeni koševi na Rajskoj plaži, a svako ko je bio tamo zna koliko su tereni daleko od Drine, a na tom mjestu voda je dostigla tri metra visine.

Ekstremno visok vodostaj zabilježen je i neposredno nakon puštanja u rad HE Perućac, 1968. godine.

FOTO: eSrebrenica

Za kraj teksta naglašavamo da je prosječan protok Drine na Ušću u Savu između 390 i 400 m3/s.

Svi ljudi koji žive uz rijeke znaju da poplave ne donose samo loše stvari, nego i plodnu zemlju.