SPASITE SRCE NA VRIJEME: Pet namirnica koje čine čuda, evo zbog čega ih trebate svakodnevno koristiti

0

Sve više istraživanja pokazuje kako nas hrana i piće koje konzumiramo, mogu zaštititi od problema sa srcem.

 

Tajna je u raznim kombinacijama ribe, povrća, cjelovitih žitarica i ostalih namirnicama u kojima svakodnevno uživate. Za početak, možete kombinirati namirnice sa sljedećeg popisa.

Tamna čokolada

Pripazite da odaberete čokoladu koja sadrži barem 70 posto kakaa, koji se povezuje sa snižavanjem krvnog pritiska. Također, pazite da čokolada ne sadrži zasićene masne kiseline iz aditiva kao što je palmino ulje.

Prokulice

Neovisno o tome volite li ili mrzite ovo povrće bogato vitaminima, ono je jako dobro za srce. Osim toga, prokulice su bogate nutrijentima koji umanjuju upalne procese u kardiovaskularnom sistemu te općenito poboljšavaju zdravlje krvnih žila.

Jabuke

Nemojte guliti jabuke prije konzumacije, jer se upravo u njihovoj kori nalaze svi antioksidansi. Jabuke mogu, također, blokirati apsorpciju holesterola te su bogate vlaknima koji čiste tijelo od holesterola. Prema nedavnoj studiji, čini se kako jedna jabuka na dan smanjuje nivo LDL holesterola za čak 40 posto!

Narandže

Ovaj agrum bogat je nutrijentima koji snižavaju krvni pritisak i upalne procese u krvnim žilama. Citrusi sadrže i hesperidin, sastojak koji poboljšava cirkulaciju, kao i vitamin C, koji štiti od srčanog udara.

Maslinovo ulje

Ako možete, svakako nabavite ekstra djevičansko maslinovo ulje. Što je čišće, maslinovo ulje sadrži više “dobrih masti” i antioksidansa koji pomažu pročistiti arterije.