Aerodrom Tuzla uspostavlja centar za brzo antigensko testiranje

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla će, od petka – 29. januara 2021. godine, biti uspostavljen „Rapid Covid-19 test“ centar, spreman za brzo antigensko testiranje putnika na Covid-19. Više informacija o raspoloživosti termina, rezervacijama i ostalim detaljima putnici mogu dobiti na broj telefona: 00 387 35 416 601 (dostupan radnima danima u vremenu od 08h do 16:30 h), saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Iz tuzlanskog aerodroma napominju da od 25. januara svi putnici i zaposlenici moraju nositi hiruršku masku ili bolju oznake (= FFP-2 / -3) u zgradama aerodroma na letovima za/iz Njemačke. Nikako nisu dopuštene samostalno izrađene maske ili drugo tkivo koje pokriva usta i nos.

Iznimke su, kako su naveli, djeca do 6 godina, te medicinsko odobrenje liječnika i WizzAira.

“Putnicima koji ne poštuju navedene mjere će biti zabranjen ukrcaj”, istaknuli su.

Podsjetili su i da je obavezan negativan test koji je na snazi ​​od nedjelje, 24.01.2021.

“Putnici koji putuju u Njemačku moraju imati negativni Covid-19 test, ne stariji od 48 sati prilikom dolaska na aerodrom Tuzla (ovo se ne odnosi na putnike mlađe od 12 godina). Rezultat testa mora biti na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku. Prihvataju se PCR-testovi, LAMP i TMA. Antigen-testovi se prihvaćaju ako test ispunjava zahtjeve SZO za kvalitetu. Negativni rezultati ispitivanja moraju biti u papirnatom ili digitalnom obliku, a proizvođač antigenskog testa mora biti vidljiv”, naglasili su, dodavši da prijevoz bez negativnog testa nije dozvoljen.

“Svaki putnik koji ne ispunjava ovaj uvjet bit će odbijen”, zaključuju iz Međunarodnog aerodroma Tuzla.