Za tri godine od akciza prikupljeno pola milijarde KM, a nove kilometre dobijamo na kapaljku

0
Uskoro automobilom iz Loznice u Šabac za manje od 30 minuta
FOTO: Ilustracija

Tri godine su prošle od kad je na snagu stupio Zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama u BiH čime su akcize na gorivo povećanje 0,18 KM. Javno preduzeće Autoceste FBiH je po ovoj osnovi u tri godine prikupilo otprilike 486 miliona KM. Ovo su za Klix.ba kazali iz Autoceste te naglasili kako 10 posto ukupno prikupljene akcize još uvijek stoji uplaćeno na računu Uprave za indirektno oporezivanje i da JP Autoceste FBiH imaju potraživanje prema UIO u iznosu cca. 70 miliona KM.

“Na sjedinici Upravnog odbora UIO još uvijek nije donesena odluka o načinu raspodjele zadržanih sredstava, ali je učinjen pomak u vidu formiranja radne grupe koja će se sastojati od zainteresiranih strana”, naglašavaju oni.

Kada je u pitanju način korištenja akcize, dodaju, bitno je naglasiti da je trenutni investicijski ciklus u kojem se nalaze JP Autoceste FBiH značajno veći od iznosa ukupno prikupljene akciza u poslijednje tri godine.

“Akciza se prikuplja i koristi za vraćanje dugoročnih međunarodnih povoljnih kredita koji se koriste isključivo za građenje autoceste. U poslijednje tri godine iznos investicija u toku, koje se odnose na građenje je dosegao 865 miliona KM, a razlika u odnosu na početak 2018. godine je 615 miliona KM. To znači da je u poslijednje tri godine u izgradnju autoceste uloženo preko 615 miliona KM”, kazali su iz Autocesta FBiH.

Lošije od naplate javnih prihoda ide cestogradnja, a na brojne kritike građana i ekonomske struke vlast nema uvjerljiv odgovor.