NOVA STUDIJA: Ove osobe imaju najveće šanse da se ponovo zaraze koronavirusom

0

Kada osoba preboli Covid-19, antitijela koja stekne u velikoj mjeri su zaštitna, ali ne jamče dugotrajan učinkovit imunitet protiv reinfekcije, odnosno ponovne zaraze koronavirusom.

Prema studiji dostupnoj na “MedRxivu”, mlade osobe će se najvjerovatnije ponovno zaraziti koronavirusom. U studiji je sudjelovalo 3.249 mladih, zdravih osoba u dobi od 18 do 20 godina. Njih 189 imalo je antitijela na Covid-19, a od toga je njih 19 bilo pozitivno na virus šest sedmica kasnije, piše “N1 Hrvatska”.

“Rezultati naše studije pokazuju da je reinfekcija virusom SARS-CoV-2 česta kod zdravih, mladih odraslih osoba”, izjavio je dr. Stuart Sealfon.
Od 19 osoba koje su se ponovno zarazile koronavirusom, njih 16, odnosno 84,2 posto tokom druge zaraze nije imalo nikakve simptome bolesti. Istraživači su primijetili da mlade osobe koje se zaraze koronavirusom, najčešće nemaju nikakve simptome bolesti ili imaju jako malo simptoma.

“To bi moglo dovesti do većih ukupnih stopa reinfekcije među ovom populacijom u usporedbi s ostalim populacijama”, napisali su istraživači.

Dodali su kako bi oni koji su se ponovno zarazili, mogli “imati sličan kapacitet” za prijenos zaraze kao i osobe koje su se prvi put zarazile virusom, piše “Newswise”.