Poetski kolaž jarkih zavičajnih boja: Iz štampe izašla knjiga “Čekajući pjesmu” autora Dejana Spasojevića

U Zvorniku je iz štampe izašla zbirka poezije "Čekajući pjesmu", autora Zvorničanina Dejana Spasojevića.

0
Poetski kolaž jarkih zavičajnih boja: Iz štampe izašla knjiga

Spasojević je rekao da je zbirka poezije “Čekajući pjesmu” nastala u periodu od 1994. godine do danas, po istoimenoj pjesmi koja simbolizuje katarzično zadovoljenje pravde zbog mnogih nepravdi i nedaća koje preživljavaju i društvo i pojedinac.

– U širem smislu, pjesma je pobjeda dobra nad zlim i dolazak pobjede na ličnom i kolektivnom planu – rekao je on.

Naglašava da je uspjeh svakog autora ako djelo nadživi vrijeme u kome je nastalo i kada tematski bude interesantno za neko novo doba zbog interesantnosti teme ili univerzalnosti poruka koje nosi.

– Ako ništa drugo, autor je ostvario uspjeh samim tim što ostavlja trag u vremenu u kome je živio – rekao je Spasojević.

On kaže da je na piscima da stvaraju, dok će vrijeme dati sud o svima, te citirao Petra Petrovića Njegoša – “Pokoljenja djela sude, šta je čije daju svima”.

Recenzent knjige Miomir Milinković napisao je da je pjesnička zbirka Dejana Spasojevića “Čekajući pjesmu” zanimljiv poetski kolaž jarkih zavičajnih boja i tonova, heterogeni stilski i tematski kompleks koji nudi širok spektar tema i motiva, nepobitnih istina i humanih poruka.

– Satkana jezikom čistog poetskog iskaza, naznačena poezija se svojom formom i sadržinom na najbolji način preporučuje književnim kritičarima i čitaocima različitih ukusa i afiniteta – naveo je Milinković.

Recenzent Aćim Todorović iz Vlasenice, koji je i predsjednik Književnog kluba “Luča”, primjećuje da je autor većinu pjesama posvetio Bogu, Njegošu, majci, zavičaju, ali i ljubavima, sa koncepcijski poučnim završetkom, što govori o unutrašnjoj estetici i mentalnoj ličnosti pjesnika, koji umije da na najljepši način poentira svojom mišlju.

– Spasojević nije težio ustaljenim formama, slogovnoj jednakosti ili, po svaku cijenu, naizbježnoj rimi. Naprotiv, on svoje stihove isijava slobodom svoje energije, baš onako kako ih sam doživljava i pjesmotvori jasne slike koje su jedno od dominantnijih svojstava njegove ličnosti – kaže Todorović.

Zbrka poezije “Čekajući pjesmu” izašla je u izdanju zvorničke izdavačke kuće “ASoglas”.

Spasojević je prije ove zbirke objavio tri knjige – “Iskra Njegoševe sv(j)et(l)osti”, “Moralna obaveza” i “Drugi obraz”.

Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja, između ostalih, Povelje podgoričkog udruženja “Gorska vila” za jačanje kulturnih i bratskih veza između Srba u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori i Povelje podgoričkog udruženja “Sjeverac” za doprinos kulturnoj saradnji Republike Srpske i Crne Gore.