Uputstva za ublažavanje mjera, samo šest osoba za stolom u lokalima

0
Donesena nova mjera u TK: Rad ugostiteljskih objekata do 20 sati

Kako je preporučeno, u izuzetnim slučajevima, maksimalno šest osoba može sjediti za dva spojena stola uz razmak ne manji od jednog metra između osoba koje sjede za ovim stolovima. Udruženja Horeca RS se takođe oglasilo na svojoj Facebook stranici i navelo da je na osnovu njihovog djelovanja i zalaganja omogućeno da za stolom može da bude šest osoba.

Iz Udruženja “Horeca RS ” kažu da je ova mjera značajna za sve ugostitelje. “Sigurno ćemo imati manjih problema u vezi s inspekcijskim organima, ali svakako da će nam olakšati rad, jer je do sada bilo dozvoljeno smo četiri osobe i to je bilo striktno i svi ugostitelji su se toga pridržavali”, kazao je Zlatan Tatić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja. Prema njegovim riječima, polako dolazi do bolje situacije u ugostiteljstvu.

“Iako je prva polovina janura bila je veoma loša, s tim da smo imali novogodišnje i božićne praznike u drugoj polovini janura došlo je do malo bolje situacije, ali je to još uvijek daleko od onog što treba da bude da možemo da kažemo da smo na nekoj pozitivnoj nuli”, ističe Tatić.

Dodao je da su Vladi RS, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kao i Institutu za javno zdravstvo uputili zahtjev u kojem traže da im se produži radno vrijeme za sata vremena.

“Budući da se epidemiloška sitaucija stabilizuje kako kažu nadležni, mi smo tražili da nam se omogući da radimo do 23 časa, jer taj sat duže mnogo bi nam značio”, kazao je Tatić. Institut podsjeća da poslodavci treba da poštuju higijenske prakse i već utvrđene standarde koji se primjenjuju na njihovo područje rada (higijena ruku i respiratorna higijena, dosljedno nošenje zaštitne maske i održavanje udaljenosti od najmanje dva metra te izbjegavanje nepotrebnog bliskog kontakta s ljudima). Neophodno je da vode evidenciju o poštovanju preporuka i o zdravstvenom stanju zaposlenih na licu mjesta za svaki radni dan.