Zaposleni da zaustave šverc, uhapšeni zbog reketiranja

0

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas ujutru u akciji “Brend” šest službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH osumnjičenih za niz krivičnih djela, uključujući i reketiranje privrednika, potvrdili su izvori “Nezavisnih”.

U pitanju su, kako preciziraju naši sagovornici, službenici UIO zaposleni u Grupi za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru Tuzla.

Izvori “Nezavisnih” upućeni u istragu potvrdili su da je među uhapšenima i šef te grupe Boris Filipović, koji je i prvoosumnjičeni u ovom slučaju.

Pored njega, kako dodaju naši izvori, uhapšeni su i Milorad Krčar, Elvir Ćosić, Vedad Osmanović, Ladisav Zabo i Benko Galić.

“Uhapšene teretimo za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, odnosno primanje dara i drugih oblika koristi, te zloupotrebu položaja ili ovlaštenja”, naveli su naši izvori.

Oni su osumnjičeni da su, između ostalog, reketirali privrednike koji posluju na tržnici “Arizona”, na poslovima koji se uglavnom odnose na uvoz tekstila.

Zvanične potvrde nema, ali je danas objavljeno da je sve, navodno, dokumentovano kroz posebne istražne radnje, odnosno prisluškivanjem telefona osumnjičenih.

Objavljeno je i da se istražiocima obratio kineski državljanin koji posluje u BiH te prijavio grupu da ga pokušava reketirati. Takođe, prema tvrdnjama koje su se pojavile juče, policija provjerava navode da je ista grupa reketirala i privrednike i firme iz Banovića, naplaćujući im, navodno, po 500 evra.

Sagovornici “Nezavisnih” potvrdili su da je u sklopu akcije, koja je počela u rano jutro, izvršeno sedam pretresa na području Tuzle, Bijeljine, Gradačca, Lukavca te Lončara.

“Šest pretresa počelo je ujutru, u šest sati, a potom je uslijedila i jedna usmena naredba o pretresu kancelarije UIO BiH u Tuzli. U pitanju je kancelarija Borisa Filipovića”, kažu izvori upućeni u istragu.

Tokom pretresa policajci su izuzeli niz predmeta koji bi im mogli poslužiti kao dokazi, a u pitanju su mobilni telefoni, USB stikovi, laptopi, rokovnici itd.

Akcija je izvedena po nalogu Tužilaštva BiH, odnosno tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

“Tokom istrage koju vodi Tužilaštvo BiH prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni koji su zaposleni u Grupi za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja počinili koruptivna krivična djela tako što su primali darove ili druge oblike koristi da ne bi preduzeli službene radnje koje su morali preduzeti radi otkrivanja nezakonitosti prilikom uvoza robe na područje BiH”, saopštili su iz Tužilaštva BiH.