Ataše iz kineske ambasade prijavio reketaše iz UIO BiH

0
Ataše iz kineske ambasade prijavio reketaše iz UIO BiH
FOTO: Hayat

Uhapšeni se sumnjiče za reketiranje uvoznika tekstila, prije svega iz Kine, a cijela akcija je i počela kada je ataše kineske ambasade prijavio reketiranje uvoznika robe iz Kine – tvrdi naš izvor.

Prema tvrdnjama našeg izvora bliskog istrazi, prvoosumnjičeni je šef Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja u Regionalnom centru UIO u Tuzli Boris Filipović, a pored njega uhapšeni su i njemu podređeni službenici Milorad Krčar, Elvir Ćosić, Vedad Osmanović, Ladisav Zabo i Benko Galić.

– Pretreseni su stambeni objekti, poslovni prostori i vozila na šest lokacija u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima – potvrdio je za naš list portparol SIPA Luka Miladinović.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju na području Tuzle sprovedena akcija protiv šest osumnjičenih službenika UIO BiH.

– Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni koji su zaposleni u Grupi za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja počinili koruptivna krivična djela tako što su primali darove ili druge oblike koristi da ne bi preduzeli službene radnje koje su morali preduzeti, radi otkrivanja nezakonitosti prilikom uvoza robe na područje BiH – navedeno je u saopštenju.

Pored službenika SIPA u višemjesečnu akciju usmjerenu na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije bili su uključeni i pripadnici Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, ali i same UIO.

– U akciji u kojoj su korišćene posebne istražne radnje osumnjičeni su zadokumentovani kako su od strane uvoznika tekstila i druge robe, kao i trgovaca sa pijace “Arizona” počašćeni novcem, ulaznicama za utakmice, putovanjima, mobilnim telefonima i raznom drugom tehničkom robom – tvrdi naš izvor blizak istrazi.

Prema njegovim riječima, tokom primjene posebnih istražnih radnji službeni automobili koje su koristili uhapšeni opremljeni su audio-opremom i video-kamerama za tajno praćenje i snimanje.

– Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su danas (srijeda) u akciji kodnog naziva “Brend” šest službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja i primanje dara i drugih oblika koristi, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

– Tokom primjene posebnih istražnih radnji dokazano je i izdvajanje sredstava za pojedine političke partije, kao i nezakonita konekcija pojedinaca sa obavještajnim službama nekih susjednih zemalja. Uhapšeni se sumnjiče za reketiranje uvoznika tekstila, prije svega iz Kine, a cijela akcija je i počela kada je ataše kineske ambasade prijavio reketiranje uvoznika robe iz Kine – tvrdi naš izvor.

On kaže da je upravo ataše dao registarske tablice automobila za koje je tvrdio da su ih vozili reketaši, nakon čega je ustanovljeno da se radi o vozilima Grupe za suzbijanje krijumčarenja. Naš izvor dodaje da je tokom akcije bilo poteškoća, jer je ustanovljeno da jedan službenik OBA koji je učestvovao u akciji otkriva informacije, poslije čega je, kako kaže, isključen iz istrage, ali je cijela akcija zbog toga usporena.

Blinkeri

Prema tvrdnjama našeg izvora bliskog istrazi, tajnim praćenjem i snimanjem zadokumentovano je nezakonito korišćenje blinkera prilikom presretanja automobila.

– Zadokumentovano je i da su članovi Grupe za sprečavanje krijumčarenja presretali vozila brze pošte, ali i da su reketirani auto-prevoznici koji su u bunkerima nelegalno prevozili robu – kaže naš izvor.

(Glas Srpske)