Zvorničani imaju podijeljena mišljenja o vakcinaciji protiv covida 19

0

Iako se primjećuje rast broja građana koji bi se vakcinisali protiv korona virusa, zabrinutost da je vakcina prebrzo prošla kroz klinička ispitivanja i mogućih neželjenih dejstava, dva su glavna razloga zbog kojih građani Zvornika oklijevaju kada je u pitanju imunizacija protiv kovida 19.

U anketi koju smo uradili sa građanima Zvornika, na pitanje da li bi primili vakcinu za covid 19, misljenja su podeljena. Pojedini građani su za radio Osvit rekli da su umorni od svih mjera, poslednjih godinu dana, te su oni za vakcinisanje i u tome ne vide ništa lose. Na drugoj su strani oni građani koji su zabrinuti za vakcinaciju. Kažu da na nju nikako ne bi pristali jer u tome vide neku političku igru ili teoriju zavjere.

Nadležni su najavili da se tokom ovog mjeseca očekuje određen broj vakcina i za građane Republike Srpske. U međuvremenu bi bil poželjno da zdravstveni stručnjaci građanima na razumljiv način objasne sve detalje u vezi sa procesom proizvodnje, distribucije i čuvanja vakcina, vrstama koje će biti dostupne i našim sugrađanima i razlikama među njima. Takođe, treba objasniti sve u vezi s njihovom efikasnošću i mogućim nuspojavama, kao i ono o čemu sada nemamo informacija, jer se radi o novoj bolesti i novim vakcinama.