Hoće li se odgoditi ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju!?

Ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju
FOTO: Ilustracija

Za lokalne izbore u BiH prošle godine iz budžeta institucija izdvojeno je više od 4,2 miliona KM.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH traži od Vijeća ministara BiH da do 9. februara osigura 140.000 maraka za održavanje ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici ili će u suprotnom morati da ih odgodi.

Iz CIK-a upozoravaju da su Doboj i općina Srebrenica obavijestili da su osigurali finansijska sredstva u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH.

Slali urgenciju
– Hitno je potrebno 140.000 KM iz budžeta institucija BiH kako bi mogli na vrijeme da realiziramo aktivnosti iz svoje nadležnosti za održavanja ponovljenih izbora – naglašeno je.

Dodaje se da je CIK prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve budžeta institucija BiH sa obrazloženjem i popratnu dokumentaciju dostavio 28. januara Ministarstvu finansija i trezora, kao i urgenciju 2. februara, ali se Ministarstvo još nije oglasilo o tome.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH za „Avaz“ su kratko kazali da je zahtjev CIK-a dostavljen, te da će u skladu sa zakonskim procedurama biti dostavljeno mišljenje na odluku o dodjeli sredstava iz budžetske rezerve.

Nema para

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar tvrdi kako ova institucija nema sredstava za održavanje ponovljenih lokalnih izbora u Srebrenici i Doboju.

– Nažalost, situacija se ponavlja. Želimo vjerovati da nećemo doći u istu situaciju da moramo ponovo odgoditi datum izbora. Sredstva su potrebna za štampanje obrazaca i glasačkih listića. Posebno nas zabrinjava što imamo izjave visokih dužnosnika da mi pogrešno informiramo javnost, a da su sredstva osigurana. Sredstva nisu osigurana – istakao je Bakalar.

Ipak, stvarna situacija je nešto drugačija. CIK je u 2020. godini dobio 4,2 miliona KM samo za organiziranje lokalnih izbora u BiH. S obzirom da je još na snazi privremeno finansiranje institucija BiH, CIK može koristiti jednu četvrtinu tog iznosa za nastavak započetog izbornog procesa, jer se ne radi o novim lokalnim izborima već ponovljenim iz 2020. godine.

Sjednica u ponedjeljak
Kako saznajemo, odluka o dodjeljivanju sredstava uz popratnu uputu o mogućnosti korištenja sredstava iz prošle godine bit će razmatrana na sljedećoj sjednici Vijeća ministara BiH. Prema najava predsjedavajuće Zorana Tegeltije, sljedeća sjednica Vijeća ministara BiH bit će održana u ponedjeljak, a na njoj će biti razmatran i budžet institucija za ovu godinu.