PRIRODA UVIJEK IMA RJEŠENJE: Isprobajte ovih šest namirnica za uklanjanje žučnih kamenaca bez operacije, mnogi se kunu da im je pomoglo (VIDEO)

0

Da biste izbjegli stvaranje žučnih kamenaca, ne smijete se pouzdati u sreću.

Morate nešto poduzeti da biste spriječili njihov nastanak.

U tom cilju važno je redovno konzumiranje namirnica potrebnih za održavanje čistog i funkcionalnog žučnog mjehura.

Pred vama je nekoliko korisnih savjeta za prevenciju žučnog kamenca svakodnevnim namirnicama.

Pijte svježe voćne i povrtne sokove

Svakodnevno pijte sokove od svježe iscijeđenog voća i povrća. Žučni mjehur zajedno s jetrom radi na odstranjivanju toksina iz organizma.

Međutim, kada se jedan od ova dva vitalna organa začepi zbog loše ishrane ili nakupljanja toksina, holesterol se može kristalizirati i formirati žučni kamenac.

Sokovi od svježeg lužnatog voća i povrća može pomoći u smanjivanju upale i enzimatskom čišćenju jetre i žučnoga mjehura.

Sirov, nefiltriran sok od jabuke, bogat pektinom, pomoći će pri smekšavanju i razbijanju postojećeg žučnoga kamenca, kao i pri sprečavanju nastanka novog.

Limun, celer, paradajz i repa su, također, odlični izvori svježih sokova za dnevno ispijanje.

Ako patite od boli u žučnom mjehuru, sljedeći recept može vam pomoći u eliminiranju te boli i odstranjivanju postojećeg žučnoga kamenca:

Sastojci:

– 1 velika organska sirova cvekla, oprana i fino naribana (ako je organska, nemojte je guliti)

– sok pola limuna

– 2 kašike lanenog ulja

Ako nemate laneno ulje, možete se privremeno poslužiti ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Uzimajte po jednu čajnu kašičicu smjese tokom dana svakih sat vremena.

Drugog i trećeg dana napravite novu smjesu s četvrtinom velike cvekle. Uzimajte po jednu čajnu kašičicu smjese tri do četiri puta dnevno ili češće.

Redovno dodajite ovu smjesu salati ili je jedite samu dva do tri puta sedmično. Ovo će pomoći žuči da ostane rijetka i pokretna.

Ne možete li doći do organske cvekle, ogulite je. Imate li organsku cveklu, koristite i koru. Cvekla je u svakom obliku odlična namirnica za jetru i žučni mjehur.

Zdrave masti

Provjerite unosite li dovoljno zdravih masti.

Iako neki stručnjaci ohrabruju pacijente da izbjegavaju sve masti, naročito ako su već imali operaciju žučnoga mjehura, određene masti pomažu u sprečavanju budućih i razgradnji postojećih žučnih kamenaca.

Maslinovo ulje je sastojak mnogih terapija za razgradnju žučnog kamenca.

Zdrave zasićene masti iz kokosovog ulja pomažu u apsorpciji važnih nutrijenata iz drugih namirnica odgovornih za održavanje čistoće jetre i žučnog mjehura.

Klonite se omege-6

Izbjegavajte toksična ulja, poput onih od soje i kanole, jer sadrže nezdrave masnoće.

Imajte na umu da su hidrogenizirana ulja zasićena opasnim masnim kiselinama omega-6, dok imaju manjak masnih kiselina omega-3.

Uzimajte ekstra djevičanska ulja bogata omegom-3. Tako ćete pospješiti prirodno sniženje nivoa holesterola, rasterećenje vitalnih organa od toksina i čišćenje od kamenaca.

Unosite suncokret ili prirodni sojin lecitin

Jedan od najlakših i najbržih načina razbijanja žučnoga kamenca je uzimanje lecitina dobivenog iz suncokreta ili prirodno uzgojene soje, bez genetskih modifikacija.

Lecitin, masna tvar sačinjena od kolina i inositola, glavna je komponenta staničnih membrana i njegova probava zahtijeva visoke količine žuči.

Kada ulazi u jetru, lecitin se rastvara u žuči, a u istom se procesu rastvara stvrdnuti žučni kamenac.

“Niska koncentracija lecitina u žuči mogla bi biti uzrok žučnih kamenaca kod mnogih ljudi”, piše Michael T. Murray u svojoj knjizi “Priručnik prirodne medicine”.

“Studije su pokazale da uzimanje već i samo 100 miligrama lecitina triput dnevno povećava koncentraciju lecitina u žuči, a kod većih doza bilježe se značajnija povećanja.”

Koristite jabučni ocat i maličnu kiselinu

Mješavina jabučnog octa i malične kiseline, koja je prisutna u svježem soku jabuka, siguran je način uklanjanja žučnih kamenaca bez potrebe za operacijom ili interveniranjem lijekovima.

Pijete li ovu mješavinu, unaprijedit ćete zdravlje žučnog mjehura.

Jabuke i svježi jabučni sok sadrže obilje malične kiseline – smekšavajućeg sastojka koji može pomoći u procesu odstranjivanja žučnih kamenaca.

Knjiga “Apple Cider Vinegar – Miracle Health System” objašnjava kako uz pomoć jabučnog octa i soka napraviti čišćenje od kamenaca u samo dva dana.

Obogatite obroke kurkumom

Prema istraživanjima, kurkuma je snažan antioksidans, pomaže u borbi protiv upala i održava zdrav žučni mjehur.

Otkriveno je da kurkuma povećava topivost žuči, olakšavajući organizmu razgrađivanje tvari koje bi se, u suprotnom, formirale u žučni kamenac.

Dr. Andre Weil predlaže 300 mg kurkume triput dnevno za poboljšanje hemijskog sastava žuči.

Savjetuje i konzumiranje hrane bogate kalcijem, uzimanje dodatnog vitamina C i ograničavanje unosa rafiniranog šećera.