Poražavajući podaci: Zaposlenost u Bosni i Hercegovini se tek 2024. vraća na nivo od prije pandemije

0

Iako su vlasti najavljivale da će ovo biti godina ekonomskog oporavka u Bosni i Hercegovini, građani u 2021. ipak, prema svemu sudeći, neće osjetiti neki veći napredak.

To pokazuju projekcije međunarodnih organizacija, poput MMF-a, ali i rani podaci domaćih institucija o ekonomskim kretanjima na početku 2021. godine.

Podaci o kretanju brutodruštvenog proizvoda obračunavaju se kvartalno i o njima je još rano govoriti za 2021. godinu, dok će informacije o izvozu i industrijskoj proizvodnji za januar biti poznati krajem ovog mjeseca.

No, prvi podatak za januar koji je stigao, a koji se tiče zaposlenosti u Federaciji BiH, krajnje je poražavajući.

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH 31. januara 2021. iznosio je 516.808, a prema podacima Porezne uprave FBiH. Podsjetimo, broj zaposlenih 31. decembra 2020. iznosio je 520.493.

To znači da je u januaru 2021. bez posla u Federaciji ostalo 3.685 ljudi.

Ovo ne samo da je nastavak negativnog trenda iz prošle godine već predstavlja čak i njegovo pogoršanje.

Lani je, također prema podacima Porezne uprave, u Federaciji bez posla ostalo 15 hiljada ljudi, a u periodu nakon početka pandemije, dakle od marta do decembra.

Inače, prema predviđanjima domaćih institucija i međunarodnih organizacija, ove godine bi trebalo doći do rasta zaposlenosti u BiH. Ipak, taj rast će, u najboljem slučaju, biti veoma spor.

Prema predviđanjima Međunarodnog monetarnog fonda, stopa nezaposlenosti u BiH će se tek 2024. vratiti na nivo iz 2019.

Podaci MMF-a: Veoma spor oporavak u BiHPodaci MMF-a: Veoma spor oporavak u BiH

Prema MMF-u, nezaposlenost u BiH u 2019. je pala na rekordno nizak nivo od 15,7 posto, a lani je skočila na čak 19 posto.

Ovakav pad zaposlenosti u prošloj godini nije iznenađujući, s obzirom na pandemiju koronavirusa i mjere koje su uvedene za sprečavanje širenja virusa.

No, građani su svakako očekivali brži oporavak. Prema projekcijama MMF-a, ove godine će stopa nezaposlenosti pasti na 17,5 posto, a dogodine na 16,8 posto.

Godinu kasnije, dakle 2023. zadržat će se na 16 posto da bi tek 2024. pala na 15,3 posto, dakle ispod nivoa iz 2019. godine.

Naravno, riječ je tek o projekcijama, a kako će se situacija zaista razvijati zavisit će od poteza domaćih vlasti i globalnih kretanja.

Zasada, privrednici uglavnom nisu zadovoljni naporima koje vlasti ulažu u ekonomski oporavak. Razvoj privatnog sektora otežavaju loš poslovni ambijent, visoki nameti na privredu i nedovoljni poticaji iz budžeta na svim nivoima.

Osim toga, činjenica da BiH kasni s vakcinacijom također će se negativno odraziti na privredu, pogotovo na oblasti poput turizma i ugostiteljstva.

(Klix/ NKP.ba)