Protok vode u Zvorniku 1562 kubika u sekundi ovog jutra, danas se očekuje smanjenje, nema opasnosti od izlivanja Drine i njenih pritoka

0
Protok vode na hidrocentrali u Zvorniku veći od 1400 kubika u sekundi, moguće poplave poslijepodne (FOTO)

Juče je usljed naglog topljenja snijega u predjelima oko gornjeg toka rijeke Drine doslo povećanja količine vode u koritu Drine. Za posljedicu je ovaj nagli skok količine vode imao izljevanje rijeke Drine na poljoprivredno zemljište u naseljima Tršić, Roćević. Drina je se izlila i u predijelu vikend naselja u Donjem Šepku, kao i na gradskoj plaži u toku prethodnog dana.

Danas se prema riječima rukovodilaca Civlne zaštite u Zvorniku očekuje stagnacija vode u koritu rijeke Drine. Jutros je na brani hidrocentrale Mali Zvornik zabilježen protok od 1562 kubika vode u sekundi, što je skoro stotinu kubika manje nego prethodnog dana. Prema informacijama iz Civilne zaštite danas nema očekivanja od poplave i plimnog talasa. Protok vode na hidrocentrali Bajine Bašte manji je nego prethodnog dana i iznosi 1546 kubika u sekundi.

U toku prethodnog dana i jutros timovi Civilne zaštite nalaze se na terenu i prate korita Drine is vih njenih pritoka. Prema izvještajima sa terena korita svih pritoka rijeke Drine na području Zvornika ispunjena sa na nivou od 30 procenata. Ovo u praksi znači da nema opasnosti od izlivanja istih.

U toku večernjih časova očekuje se smanjenje protoka i na brani hidrocentrale Mali Zvornik. Prema informacijama iz Civilne zaštite Zvornik u narednim danima najavljeno je zahlađenje i hladnije vrijeme. Sa zahlađenjem i prestankom padavina i topljenjem očekuje se i smanjen i protok vode.