ČUDO S DALEKOG ISTOKA: Doznajte zašto svakog dana treba konzumirati jednu od najzdravijih biljaka na svijetu

0

Raste na Himalajama, gdje se koristi već stoljećima ne samo u kuhinji nego i u medicini.

Mala goji bobica jedna je od najmoćnijih biljaka u svijetu.

Goji bobica (lat. Lycium barbarum) drvenasta je grmolika biljka koja daje visokoenergetski plod bobičasto–čokoladnog okusa.

Raste na Himalajama, gdje se koristi već stoljećima ne samo u kuhinji nego i u medicini.

Nazivaju ih, također, „sretne bobice“ ili „crveni dijamanti“.

Goji bobice su danas najpoznatija superhrana u svijetu. One se nalaze na prvom mjestu američke ljestvice ORAC, koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane.

Što je položaj na ljestvici viši, tim hrana ima veću sposobnost uništavanja slobodnih radikala, koji narušavaju zdravlje i ubrzavaju proces starenja.

Bogatstvo nutrijenata

Goji bobice su bogate antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama.

Obiluju i zavidnim količinama mnogih drugih spojeva, zbog čega se ubrajaju u superhranu.

Imaju izuzetno visok nivo vitamina C, željeza i mnogih drugih nutrijenata.

Goji bobice sadrže:
– 19 amino kiselina (od kojih je 8 esencijalnih)

– 21 mineral u tragovima, uključujući i antikancerogeni germanij

– više proteina nego cjelovito zrno pšenice (13%)

– više C vitamina od narandže

 

– kompleks B-vitamina neophodnih za pretvaranje hrane u energiju

– vitamin E (rijetko se nalazi u voću, uglavnom u sjemenkama i žitaricama)

– ciperon, koji koristi srcu i krvnom pritisku, a ublažava i ženske tegobe

– solavetivon, snažan antigljivični i antibakterijski spoj

– fizalin, aktivan spoj koji štiti od leukemije i hepatitisa B

– betain, koji se koristi da bi jetra proizvodila kolin, spoj koji smiruje nervozu, poboljšava memoriju i štiti od masne jetre. Betain, također, smanjuje rizik od infarkta i štiti DNK

– kompletan spektar antioksidanata karotenoida, uključujući i beta karoten (bolji izvor od mrkve) te zeaksantin (štiti oči). Ovo čini goji bobice najbogatijim izvorom beta karotena od svih poznatih namirnica

– beta-sitosterol, antiupalni agens. Beta-sitosterol se, također, koristi za snižavanje holesterola, liječenje spolne nemoći i kod povećane prostate

– esencijalne masne kiseline, koje su potrebne za održavanje proizvodnje hormona, dobro funkcioniranje mozga i nervnog sistema.

Goji bobice:

– jačaju imunološki sistem

– usporavaju proces starenja organizma

 

– sprečavaju nastanak leukemije i raka

– štite od bolesti srca i krvnih žila

– reguliraju rad mokraćnog sistema

– daju snagu i energiju

– djeluju antibakterijski i antiupalno

– poboljšavaju plodnost kod žena

– štite vid i doprinose ljepšem tenu

– poboljšavaju cirkulaciju

– štite od dijabetesa

– poboljšavaju kvalitet spermija.
Primjena

Da biste uživali u zdravstvenim dobrobitima goji bobica, potrebna je sasvim mala količina. Preporučena dnevna doza bobica je 10-30 grama dnevno, dok se u kineskoj medicini uobičajno primjenjuje doza od 150 grama svježih bobica dnevno.

Nažalost, kod nas nećete pronaći svježe goji bobice, jer se one brzo kvare. Zato na tržištu postoje sušene bobice ili sok od goji bobica.