U januaru evidentirano 11 ilegalnih migranata na području Zvornika

0
Na pomolu novi migrantski talas u BiH: Krijumčari migrantima obećavaju čak i vakcinaciju
FOTO: ARHIV

Na području Policijske uprve Zvornik u januaru je evidentirano 11 ilegalnih migranata, dok je u istom mjesecu prošle godine pronađeno 20 migranata, rekao je načelnik Sektora policije Dražan Erkić.

„Svih 11 ilegalnih migrnata bili su punoljetni muškarci, od kojih su dva iz Irana, dok je ostalih devet iz drugih država Bliskog istoka“, naveo je Erkić danas na konferenciji za novinare.

Erkić kaže da nije evidentirano nijedno krivino djelo koje su počinili migranti, niti je bilo krivičnh djela ili prekršaja u kojima su oni bili žrtve.

Govoreći o bezbjednosti saobraćaja, Erkić je naveo da je u januaru na području Policijske uprave Zvornik evidentirano 57 saobraćajnih nezgoda, što je manje za jednu nego u istom mjesecu lani.

On je naveo da je od ukupno 57 saobraćajnih nezgoda, 10 bilo sa povrijeđenim, od kojih jedna sa poginulim, dvije sa teško i sedam sa lakše povrijeđenim, dok su ostali udesi bili sa materijalnom štetom.

Prema njegovim riječima, u januaru je kontorlisano 1.166 vozača i vozila i izdata su 1.123 prekršajna naloga.

„Iz saobraćaja je isključeno 13 vozila i 84 vozača, od kojih je 66 vozača isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola, dok su dva vozača odbila da se podvrgnu alko-tesiranju“, rekao je Erkić i dodao da su četiri vozača isključena iz saobrađaja zbog odbijanja da se podvrgnu testu na prisustvo droge.

Erkić je rekao da je i dalje najdominantniji uzrok saobraćajnih nezgoda brza vožnja, koja nije prilagođena uslovima puta, kao i strana kretanja vozila.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Savić rekao je da su u posmatranom periodu na području koje pokriva Policijska uprava Zvornik evidentirana 43 krivična djela, što je za 29 krivičnih djela, ili 43 odsto manje nego u januaru prošle godine.

Savić je dodao da je od 43 evidentirana krivična djela, 35 bilo iz oblasti opšteg kriminaliteta, pet iz oblasti zloupotrebe droge, dva iz oblasti privrednog kriminaliteta i jedno krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

„Zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podnesen je 41 izvještaj protiv 36 lica, od kojih je bilo 12 povratnika u vršenju krivičnih djelaE, rekao je Savić i naglasio da u strukturi krivičnih djela opšteg kriminaliteta u januaru nije bilo evidentiranih teških krivičnih djela koja bi mogla da uznemire javnost.