Zašto ne treba ostavljati telefon na punjaču preko noći?

TRIKOVI ZLATA VRIJEDNI: Slučajno ste obrisali važnu SMS poruku? Ako imate sreće, ovako je možete vratiti…
FOTO: Ilustracija

Smartfoni su postali dio naše svakodnevice, ali mnogi od nas i dalje nisu sigurni kako tačno funkcionišu – internetom kruže priče o baterijama koje se prepune i eksplodiraju na noćnom ormariću dok brojni samozvani tehnološko znalci dijele savjete koji možda nisu istiniti.

Jedna od najčešćih zabluda u vezi sa smartfonima je ostavljanje na punjaču preko noći. Koliko to može oštetiti bateriju ako se u nekom trenutku smartfon napuni i možete li to spriječiti?

Za početak – evo kako rade baterije
Smartfoni koriste litijum-jonske baterije. Baterije imaju dvije elektrode – jednu od grafita i drugu od litijum-kobalt-oksida. Između njih se nalazi tečni elektrolit koji litijumovim jonima dozvoljava putovanje među elektrodama. Kad punite telefon, oni putuju u suprotnom smjeru.

Baterije, odnosno njihov životni vijek broji se u ciklusima. Na primjer iPhone može zadržati 80 odsto izvornog kapaciteta nakon 500 punih ciklusa. Ciklus punjenja opisuje se kao trošenje sto posto kapaciteta baterije, ali ne u jednom potezu – u jednom danu možete potrošiti 60 odsto i napuniti bateriju, a u drugom 40, i tek ćete nakon toga “odraditi” jedan ciklus. Tim rečeno, baterija s vremenom gubi kapacitet, a vi možete poduzeti korake kako biste joj očuvali zdravlje.

Šta utiče na trajnost baterije?
Životni vijek baterije zavisi od rasta otpora ili impedancije unutar baterije. Držanje baterije punom povećava procenat parazitskih reakcija, što s vremenom rezultira postepeno povećanim rastom impedancije. Sličnu situaciju imamo kod praznih baterija. Spuštanje baterije na “nulu” ubrzava niz hemijskih reakcija koje rezultiraju bržom degradacijom.

Na zdravlje baterije takođe utiče opterećenje uzrokovano zahtjevnim aplikacijama (gejming dok se smartfon puni) te rezultirajućom povećanom temperaturom koja, ako je dovoljno visoka, uzrokuje raspad elektrolita i ubrzanu degradaciju. Još jedan faktor o kojem se malo priča je brzina punjenja. Ako imate brzi punjač, vaša baterija će se brže potrošiti. Na sreću, problem s brzim punjenjem izraženiji je kod motornih vozila nego kod smartfona, makar u određenoj mjeri utiče i na napajanje vašeg mobilnog uređaja.

Takođe vodite računa o tome da koristite službenu opremu ili sertifikovanu zamjenu. Jeftini punjači bez sertifikata ne samo da ugrožavaju životni vijek baterije – oni mogu oštetiti vaš smartfon.

Koliko je opasno spajati smartfon na punjač preko noći?
Svi smartfoni, pogotovo oni noviji, mogu prepoznati kad su potpuno napunjeni i odmah prekinuti punjenje – na isti način na koji se automatski isključe kad baterija stigne na nulu. Proizvođači u svaku bateriju ugrađuju takozvane točke odsijecanja – softverski prepoznaju kada je baterija puna ili prazna te pažljivo prate koliko ju možete isprazniti ili napuniti.

Ostavljanje telefona na punjaču preko noći neće nanijeti štetu bateriji, ali će se ona ipak postepeno trošiti. U nekom trenutku će pasti za jedan odsto i onda će se opet napuniti na sto odsto. Proizvođači poput Applea ovome su doskočili praćenjem vremena kad se korisnik obično budi i tempiranjem početka punjenja sat vremena prije buđenja kako do gore spomenute degradacije ne bi došlo. Ovo je, podsjećamo, manje štetno od pregrijavanja i mehaničkih oštećenja te, ističe “Digitaltrends”, zavisi od kvaliteti materijala.

Koji je najbolji način punjenja telefona?
Punjenje smartfona u ‘malim’ instancama najbolje je za dugoročno zdravlje baterije.

Kao što ste vjerovatno već čuli, za maksimalni životni vijek baterije predlaže se punjenje između 20 i 80 odsto.

Ukratko:
Ako želite poboljšati efikasnost baterije vašeg smartfona, držite se ovih kratkih naputaka:

Uvijek koristite službene punjače ili one s jasnim sertifikatom
Ne dozvolite pregrijavanje uređaja. Ako treba, izvadite ga iz maskice preko noći
Držite bateriju tako da bude napunjena između 20 i 80 odsto
Ne dozvolite potpuno pražnjenje baterije
Ako ne gasite telefon tijekom punjenja, ne koristite zahtjevne aplikacije
Koristite brzo punjenje samo ako je to neophodno