Zvornik: Prvih 40 zdravstvenih radnika primilo vakcinu „ Sputnjik V“

Prvi ljekari koji su u Bolnici Zvornik, primili prvu dozu vakcine „ Sputnjik V„ dr Nataša Ivanović, zamjenik direktora bolnice i prim. dr Pero Pajkanović, infektolog rekli su novinarima da se osjećaju dobro .

Zamjenik direktora bolnice dr Nataša Ivanović je rekla da je srećna kao ljekar što se vakcinisala, jer je to jedini vid zaštite, sprečavanja i širenja te okončavanja pandemije  virusa Covid -19.  Danas se u ovoj zdravstvenoj ustanovi vakcinisalo prvih 40 zdravstvenih radnika, koji su najizloženiji infekciji virusom korona, rekla je Ivanović i  istakla nadu da će uskoro početi masovna vakcinacija kako zdravstvenog sektora, tako i stanovništva, kako bi se što prije vratili u  normalni život . Ona se zahvalila Vladi Republike  Srpske, resornom ministarstvu i Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

 

Kao što je i najavljeno dio radnika ove zdravstvene ustanove njih 50 će vakcinu primiti u Republici Srbiji, a danas je ovu mogućnost iskoristio 21 zdravstveni radnik Bolnice Zvornik.Druga doza vakcina „ Sputnjik V„ prima se nakon 21 dan pa će zdravstveni radnici ovu dozu primiti  11 marta.

 

Dr Pero Pajkanović, infektolog u Bolnici Zvornik je rekao da je ova,  kao i svaka druga vakcina i da se osjeća dobro.  Koliki je značaj imunizacije dr Pajkanović je slikovito objasnio i rekao da je astronaut prilikom spuštanja na mjesec rekao „  ovo je mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo“, dok je vakcinacija veliki korak za čovjeka, a još veći za čovječanstvo imajući u vidu da pandemija traje godinu dana sa velikim brojem oboljelih i umrlih. On je dodao da je Republika Srpska među prvim zemljama u regionu koja je započela proces vakcinacije . Dr Pajkanović je pojasnio  da će kako budu stizale vakcine , biti i organizovano vakcinisanje prvo zdravstvenih radnika koji su u kontaktu sa kovid bolesnicima, potom u kontaktu sa bolesnicima koji mogu biti pozitivni i na kraju i svi ostali zdravstveni radnici i osoblje, kao i stanovništvo.

On je rekao da je trenutna epidemiološka slika , već nekoliko nedelja, relativno stabilna . U Bolnici Zvornik je trenutno smješteno oko 20-tak pacijenata koji su u izolaciji jer su pozitivni, dok je taj broj unazad dva mjeseca bio i preko 50.  On je naglasio da će trebati dosta vremena da cijela populacija postigne značajan stepen imunizacije vakcinama  ( od 60 do 70 % stanovništva) i dijelom onih koji su preležali infekciju , pa da dođe do rijetkih slučajeva novozaraženih. „ Trebao bi da procenat novozaraženih bude ispod 0,5 a trenutno je kod nas od 13 do 15 posto od broja testiranih osoba, što znači da smo još daleko od smirivanja pandemije, „ zaključio je dr Pajkanović.