Da li će biti izmještanja gradskog stadiona? Rješenje će dati urbanisti, a kroz anketu i građani

Fotografije potpljenog i zaleđenog stadiona Drine kruže društvenim mrežama

Nakon polemika na društvenim mrežama o gradskom stadionu u Zvorniku koji zbog podzemnih voda često bude poplavljen, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović je novinarima istakao da je to dugogodišnji problem, da ima ideja o izmještanju stadiona, ali će konačnu riječ dati struka i građani.

Poplavljen teren stadiona FK Drina Zvornik (FOTO)

– To je problem koji traje godinama. Još dok sam bio osnovac , neke 1979. ili 1980. godine, isti slučaj se desio. Voda je izašla na gradski stadion i samo su se prečke vidjele iz vode. Nivo podzemnih vode na prostoru gradskog stadiona je takav da na njega utiče vodostaj Drine te se zakonom spojenih posuda voda pojavi na terenu. Zbog te situacije imamo nekoliko opcija za gradski stadion. Mi se ozbiljno bavimo idejom izmještanja stadiona i pravljenja sportskog kompleksa, vjerovatno u Ulicama, gdje smo kupili zemljište, ali konačnu riječ daće struka, provešćemo i anketu među sugrađanima šta oni misle o svemu tome – rekao je Stevanović.

On je dodao da je za realizaciju ove ideje potrebno pronaći inicijalna sredstva, po mogućnosti donatorska, kako bi se krenulo u izgradnju sportskog kompleksa u Ulicama.

– Naša je ideja da se tamo pravi gradski stadion, dva pomoćna terena i atletski stadion,  a onda bi zemljište na kome je stadion moglo da samo sebe isfinansira za drugi projekat na tom mjestu. Moj prijedlog bi bio sada, što ne znači da će tako biti, i da stručnjaci neće dati nove prijedloge, da do dvorane bude izgrađen gradski bazen sa svim pripadajućim sadržajima, a do Sokolskog doma tržni centar, sa stambenom nadogradnjom ili neko drugo rješenje koje predlože naši urbanisti – naveo je Stevanović.

On se, nakon pitanja novinara, osvrnuo i na polemike koje se vode o ovom pitanju na društvenim mrežama nakon objavljivanja fotografija „potopljenog“ i „zaleđenog“ stadiona.

– Tom problemu mediji nisu pridavali neki poseban značaj, ni ranije, a ni sada, odnosno napravi se neka fotografija koja je interesantna jer je svima poznata situacija. Međutim, danas imate usamljene ljude ili manipulatore koji na društvenim mrežanma pišu različite poruke jer im je to prilika da kažu svoje mišljenje. Naravno, neka ih neka pišu, svako ima pravo da iznese svoje mišljenje kao i oni što ih čitaju.

Mi moramo ozbiljno da se bavimo svim problemima naših sugrađana, i o sportistima i o bolesnima, i o objektima u gradu pa tako i o stadionu bez obzira šta drugi misle o tome jer je to naša obaveza – istakao je Stevanović i dodao da je kupljeno zemljište površine od 5 hektara te da je inicijalna sredstva potrebno oko milion maraka dok bi zemljište stadiona samo „isfinansiralo“ izgradnju bazena od sredstava koja bi se dobila ustupanjem za gradnju tržnog centra ili stabenih objekata.

– Sve ovo je, dakle, samo ideja. Da li će se do ovoga odustati pa praviti neki komprimis sa MZ Karakaj, vidjećemo. U svakom slučaju konačnu riječ o ovom pitanju će dati struka, gradski urbanisti i građani – zaključio je Stevanović.