Alija Tabaković o izborima: Ponosni smo da je narod prihvatio našu tužnu odluku na koju smo bili primorani

Bojkot izbora zbog nezadovoljstva izbornog procesa, posebno odbijanjem CIK BiH da poništi glasanje putem pošte

Danas su održani ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju.

U Srebrenici su građani moglu glasati na 26 redovnih biračkih mjesta i dva mjesta u odsustvu.

– Nama je, prije svega, drago da smo imali ove izbore u mirnoj atmosferi, da nismo imali nikakvih incidenata. Drago nam je da je naš narod prihvatio odluku i složio se s nama, a to je da se Bošnjaci ne mire s tim da su zakinuti za poštu, da su zakinuti u startu za osam stotina glasova. I, ovaj mali broj ljudi, nekih 100 do 150 koji je izašao iz privatnih razloga, neki su ucijenjeni, neki su morali radi posla, neki radi budućih dešavanja u Srebrenici.

Tako da smo mi ponosni da je narod prihvatio našu zaista tužnu, i odluku na koju smo bili primorani. Sada ćemo vidjeti šta će se dešavati u budućnosti. Mi ćemo svakako obavljati razgovore sa bitnim faktorima iz vrha države i međunarodne zajednice kako bismo svi bili na raspolaganju našim ljudima ovdje u Srebrenici, i svakako da ćemo se boriti za pravo svakog građanina u Srebrenici, a posebno za svakog Bošnjaka povratnika – rekao je Tabaković u izjavi za Anadolu Agency.

Težak period
CIK će u ukupni zbir glasanja ubrojati glasove pristigle putem pošte i iz odsustva, tako da će bošnjački kandidati osvojiti određen broj odborničkih mandata za Skupštini opštine Srebrenica.

Iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” ranije je najavljeno da će se kandidati koji osvoje mandate odreći istih.

– Mi ćemo unutar liste “Moja adresa: Srebrenica” održavati sastanke, bit ćemo u kontaktu, tražiti neka najbolja rješenja za naš narod. Vidjet ćemo u naredni mjesec šta će se dešavati – dodao je Tabaković.

Mišljenja je da građane u Srebrenici očekuje neizvjestan i težak period.

– Svakako da će ovo biti težak period. Težak period u Srebrenici je bio i prije, za izbore i poslije izbora, zato što je sve manje ljudi, zato što je sve manje privrede u Srebrenici. Ovdje u Srebrenici jedino šta se dovozi, dovoze se tabuti sa žrtvama genocida, i dovoze se glasači iz opština koje nemaju veze sa Srebrenicom, i to je ono što će u konačnici koštati ovu ovdje skupinu ljudi, a njih je sve manje u Srebrenici – rekao je Tabaković.