Najavljeni protesti ispred Tužilaštva u Loznici zbog smrti starice iz Tršića

Najavljeni protesti ispred Tužilaštva u Loznici zbog smrti starice iz Tršića

Ovakav poziv nalazi se na fejsbuku – ”Mesna zajednica Tršić – zvanična stranica”, a inicijativa za ovakav skup potekla je od meštana ogorčenih što se ni 25 dana od pogibije Ivanke Mićić (62) na putu Loznica – Tršić, koja je 28. januara oko 20.15 sati udarena automobilom, a vozač pobegao sa mesta nesreće, još uvek ne zna ko je bio za upravljačem.

Ivankina ćerka Mirjana Mićić kaže da još uvek ništa ne zna i da nije od nadležnih institucija dobila nikakvo zvanično saopštenje, iako je od nesreće proteklo toliko vremena.

– Bila sam desetog februara kod v.f. javnog tužioca Mladenke Manojlović sa svojim advokatom u svojstvu građanina da vidim dokle je stigao slučaj, ima li nekog pomaka. Ona je rekla da se radi ”po hitnom postupku” pa sam pitala ako je vozilo locirano 2. februara, trećeg prebačeno u Loznicu, gde se i dalje nalazi u dvorištu iza policijske stanice, a sada je deseti februar da li je izdata naredba za njegovo veštačenje. Dobila sam priču da to nije tako jednostavno treba to sve organizovati i slično. Do toga dana sam imala samo majčinu ličnu kartu isečak fiskalnog računa da sam platila troškove za kapelu u lozničkoj bolnici. Tog desetog još uvek nisam imala potvrdu o smrti koja je misteriozno nestala. Išla sam u mrtvačnicu i tražila duplikat, ali bez uspeha. Tek je uz velike urgencije čovek iz Beograda koji je radio obdukciju poslao je kopiju potvrde o smrti na adresu lozničke Policijske stanice, a oni su mi je istoga dana doneli. Da toga nije bilo, još uvek ne bih imala potvrdu o majčinoj smrti – rekla je danas Mirjana za portal LN.

Prema njenim rečima, policija ‘’kopa i rukama i nogama’’, ali nema podršku iz OJT i za svaku naredbu treba da ih moli.

– Verovala sam da i prasvosuđe radi onako kako treba. Ne tražim da neko bude na mojoj strani, već da samo bude na strani istine. Ništa drugo. Predstojeći skup organizuje se na inicijativu građana. Zvali su me i znani i neznani, svima sam govorila da sačekamo, da vidimo šta će uraditi nadležni, ali ljudima je prekipelo. U sredu ćemo tražiti prijem u OJT i odgovore na pitanja koja sam postavila u predstavci upućenoj Višem javnom tužilaštvu u Šapcu na postupanje lozničkog Tužilaštva. Ako su obezbeđeni neki dokazi, zašto se odugovlači postupak, prvo i osnovno zašto nije određeno zadržavanje osumnjičenog lica do 48 sati nego se i dalje vodi kao NN. Tražiću od OJT da mi pokaže jednu inicijativu, ili radnju koje je tražilo od policije. Čula sam sve ono što se priča po gradu i piše po društvenim mrežama, ali čekam zvanično saopštenje nadležnih institucija i u tome ću istrajati – kaže ona uz podsećanje da se OJT oglasilo saopštenjem tek 12. februara.

Po okončanju skupa ispred OJT zakazanog za sredu, organizatori navode da će okupljeni krenuti u kraću protestnu šetnju, da bi, kako pišu, pokazali da ih ”ima više od onih koji su pomislili da su nedodirljivi”.

Podsetimo, nekoliko dana posle nesreće na više mesta u Loznici osvanuli su veliki plakati sa likom Ivanke Mićić i pitanjem: Zašto, zašto nisi stao da mi pomogneš? Povodom ove nesreće 12. februara se na svom sajtu saopštenjem oglasilo Osnovno javno tužilaštvo u Loznici. ”U vezi saobraćajne nezgode koja se dogodila dana 28.1.2021.godine u mestu Voćnjak, u kojoj je učestvovalo NN vozilo, kojim je upravljalo NN lice, u kojoj saobraćajnoj nezgodi je smrtno stradala jedna ženska osoba čiji su inicijali I.M. (62), Osnovno javno tužilaštvo iz Loznice izdaje saopštenje da je u toku predistražni postupak tokom kojeg se preduzimaju sveobuhvatne aktivnosti od strane OJT Loznica i Policijske stanice u Loznici, u cilju utvrđivanja identiteta NN izvršioca i prikupljanja materijalnih dokaza radi procesuiranja izvršioca krivičnog dela teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz čl. 297 Krivičnog zakonika i krivičnog dela nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi iz čl. 296 Krivičnog zakonika. U cilju interesa istrage OJT Loznica nije u mogućnosti da pruži detaljnije informacije u vezi ovog događaja, te molimo javnost za razumevanje. Nakon prikupljanja pouzdanih dokaza javnost će biti blagovremeno obaveštena”, navedeno je u saopštenju OJT.

Od nesreće je prošlo 25 dana, a pitanje ko je bio iza volana te kobne večeri još čeka odgovor. Možda ga građani i Ivankina porodica dobiju u sredu ”po hitnom postupku”.

T.M.S