Bahatim vozačima u RS policija ispraznila garaže – u prošloj i ovoj godini oduzeto 120 vozila

0
Još jedna saobraćajka na Crnom Vrhu u blizini Crne tačke
FOTO: Ilustracija

Više od 120 vozila oduzeli su tokom prošle i ove godine pripadnici MUP-a Srpske vozačima, uglavnom zato što imaju dug po osnovu neplaćenih kazni, pišu Nezavisne.

Kako je za “Nezavisne novine” potvrđeno iz MUP-a, prošle godine zbog prekršaja u saobraćaju oduzeta su 93 automobila, a u ovoj godini, do 15. februara, oduzeto je 21 vozilo. – Vozila su oduzeta zbog ponavljanja teških prekršaja u saobraćaju, a većinom se radi o licima koja imaju veliki broj neplaćenih novčanih kazni – kaže Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću u MUP-u Srpske.

I u proteklih sedam dana bez svog ljubimca na četiri točka ostalo je više vozača. Recimo, pripadnici Policijske stanice Kozarska Dubica su 16. februara u mjestu Međuvođe kontrolisali kombi folksvagen, kojim je upravljao N.O. iz Gradačca.

– Kontrolom je utvrđeno da je N.O. upravljao vozilom prije sticanja prava na upravljanje, dok je provjerom kroz službene evidencije utvrđeno da po osnovu neplaćenih kazni duguje 37.850 KM. Od N.O. je vozilo privremeno oduzeto, a protiv njega će nadležnom sudu biti dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka – saopšteno je iz policije.Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, podržava ovakve aktivnosti policije.

– Ove aktivnosti treba podržati jer uvijek imate određeni broj vozača na koje nikakve kazne ne utiču – ili ih ne plaćaju, ili imaju novca pa ih to ne dotiče. Ali, u najvećoj mjeri ne plaćaju – rekao je Radović za “Nezavisne novine”.Osvrnuo se i na slučajeve iz Kozarske Dubice te Milića, gdje su vozila oduzeta vozačima koji imaju velike iznose neplaćenih kazni, te naglasio da se postavlja pitanje kako su oni uopšte uspjeli da naprave toliko prekršaja.

– Do sada se dešavalo da ih policija zaustavi i utvrdi da nemaju vozačku dozvolu, te im napišu prekršajni nalog. Oni i dalje voze bez vozačke i ne plaćaju kaznu, pošto zakon nije davao adekvatne odgovore na tu vrstu izbjegavanja plaćanja kazni. U međuvremenu je zakon koji to reguliše donesen – naveo je Radović.

O sudbini oduzetih vozila odlučuje sud. Sud, naime, donosi odluku o tome da li će automobil biti vraćen vlasniku, ili će on biti oduzet. Ako se vlasnik žali na rješenje nadležnog osnovnog suda, po žalbi odlučuje okružni sud, koji u većini slučajeva odbije žalbu kao neosnovanu i potvrdi odluku osnovnog suda.U takvim slučajevima kada se, dakle, vozilo oduzme trajno, dodjeljuje se Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom. Ta agencija Vladi upućuje prijedlog o tome šta bi se s tim vozilom trebalo raditi.

Kako ističu izvori “Nezavisnih”, najčešće se takva vozila dalje dodjeljuju na korištenje nekim institucijama pa je tako jedno od njih, primjera radi, dato Crvenom krstu. Ona vozila koja su slabija i starija, odnosno nisu za upotrebu, obično budu uništena.