Mali Zvornik posjetila ministrica turizma u Vladi Srbije

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, posetila je juče opštinu Mali Zvornik gde je sa predstavnicima lokalne zajednice razgovarala o mogućnostima razvoja turizma u ovom delu Podrinja, a potom sa domaćinom Zoranom Jevtićem, predsednikom opštine i njegovim saradnicima obišla podzemni grad Karađorđevića

0

Tokom kratkog sastanka sa rukovodstvom opštine, ministarka Matić je upoznata sa dosadašnjim projektima koji su realizovani ili pokrenuti uz podršku države, kao i o planovima lokalne samouprave u smeru unapređenja sopstvenih potencijala. Predsednik Javtić je izrazio zahvalnost ministarki na poseti i dosadašnjoj podršci ministarstva izrazivši nadu da će u tom smeru ići i buduća saradnja Malog Zvornika i države.

– Predstavili smo ministarki sve naše turističke potencijale, kao i podzemni grad Karađorđevića za koji je država uložila dosta novca u sređivanje, a imamo obećanje da će i dalje biti pomoći. Predstavili smo mogućnosti Zvorničkog jezera, Radaljske banje i Radaljskog jezera, arheološkog nalazišta Orlovine, a dobili smo i ohrabrenja za pomoć školama u telekominikacionoj infrastrukturi –  rekao je Jevtić i dodao da je ministarku upoznao sa problemima korišćenje starog železničkog mosta za prelaz građana u Zvornik

Ministarka Tatjana Matić je rekla da Mali Zvornik ima veliki potencijal u turizmu, imajući u vidu da su u toku radovi na novom auto-putu Ruma-Šabac- Loznica koji će značajno doprineti porastu broja turista i ljudi koji će dolaziti u zapadnu Srbiju i Mali Zvornik.

– Važno je da uputimo rukovodstvo u načine na koje projekti mogu da se finansiraju i šta opština mora da uradi sa svoje strane. Drina, jezera i podzemni grad, koji može da bude ne samo regionalna već svetska atrakcije, sve su to kapaciteti koji daju nadu ovom kraju. Da li će se potencijali iskoristiti i da li će ih shvatiti i država i lokalna samouprava, ne znamo, ali se nadamo da hoće i da će se agilnije odnositi prema svim ovim resursima. Skrenula sam pažnju ljudima u ovom kraju da u pandemijskom vremenu u kojem živimo, ali i u vremenu ispred nas, postoje standardi koji se moraju ispuniti u turizmu, a to je pre svega higijena, zaštita životne sredine i odnos prema kulturnim i prirodnim dobrima. Bez toga nema razvoja ni turizma ni ekonomije. Mali Zvornik ima resurse ali je neophodna saradnja sa ministarstvima i državom.

Naše ministarstvo je uložilo 57 miliona dinara u podzemni grad i spremni smo da i dalje investiramo u taj projekat jer je vredan i značajan, ali je neophodno da opština donese program razvoja turizma na osnovu kojeg ćemo moći da planiramo dugoročno različite projekte za razvoj turizma – poručila je ministarka.

Ona je podsetila da je ministarstvo kojim rukovodi obezbedilo nekim školama u ovoj opštini lokalnu računarsku mrežu i da su u planu još tri škole, kao i da su sve one povezane na akademsku mrežu Srbije i imaju besplatan internet. Poručila je da će još dve škole u ovoj godini dobiti besplatan internet.

– Iz naše nadležnosti je i razvoj telekomunikacione infrastrukture i već smo imali nekoliko javnih poziva. To je veliki projekat koji podrazumeva javno i privatno partnerstvo i dva mesta su obuhvaćena u Malom Zvorniku sa 1.200 domaćinstava. U tim mestima omogućićemo telefon, televiziju i internet- najavila je gošća Malog Zvornika.

Kako je rečeno tokom obilaska podzemnog grada, za uređenje tog kompleksa u prvoj fazi resorno ministarstvo je dalo 32 miliona dinara, opština učestvovala sa još dva, a oko milion i po je dala za projektnu dokumentaciju. Za drugu fazu je odobreno 25, Mali Zvornik učestvuje sa još dva, a isto toliko je platio i za dokumentaciju.