Nastavljeno suđenje Ramzi iz Kozluka za svirepo ubistvo majke

Majku ubila udarajući je sjekirom po glavi: Nastavljeno suđenje višestrukoj ubici Ramzi iz Kozluka
FOTO: Ilustracija

U Okružnom sudu u Bijeljini juče je nastavljeno suđenje Ramzi Karajčić (63) iz Kozluka kod Zvornika koju optužnica tereti za svirepo ubistvo majke Namke Kokić (83), a koje se dogodilo 25. avgusta 2020. godine u porodičnoj kući u Kozluku.

nastavku glavnog pretresa svoj nalaz iznijela je i obrazložila Vaska Drašković, neuropsihijatar, koja je optuženu predstavila kao “jednostavnu strukturu ličnosti, sa specifičnim stilom življenja”, piše Avaz.

– Nakon dva razgovora s optuženom, primijetila sam da se sjeća pa nakon toga ne sjeća svog čina. Rasla je u porodici gdje je majka bila glavni faktor, pomalo nasilna i agresivna osoba. Nakon izlaska iz zatvora zbog ubistva muža, prvih mjeseci se dobro slagala s majkom, ali kasnije nastupaju svađe. Majka joj je prijetila da će je istjerati iz kuće. Svađale su se i mirile i tako su i živjele – kazala je Drašković.

Ona je izjavila da su se majka i kćerka svađale i kritičnog dana te da ju je majka istjerala iz kuće.

– Otišla je kod snaje, u kuću u istom dvorištu, popila kafu, te se nakon dvadesetak minuta ponovo vratila u kuću u kojoj je živjela s majkom. Posvađale su se, Ramza je uzela sjekiru, okrenula se i udarila majku. Više se, kako je izjavila, ničega ne sjeća. Otišla je u policiju i prijavila ubistvo majke – izjavila je dr. Vaska Drašković, istaknuvši da se kod optužene primjećuje diferentna, dozirana amnezija koja se odnosi na taj kritični događaj.

Drašković je navela da je optužena bila svjesna u vrijeme izvršenja ubistva, bez psihotičnosti, te da je emocionalno hladna i procesno sposobna da prati suđenje.

Branilac optužene po službenoj dužnosti, advokat Duško Marjanović uputio je prigovor na nalaz dr. Drašković, nagovijestivši da će i odbrana angažirati svog vještaka neuropsihijatra kada za to dođe vrijeme. Suđenje se nastavlja 22. marta saslušanjem svjedoka Tužilaštva.

Dušan Marjanović je, navodeći situaciju kada je Ramza izjavljivala da će skočiti u Drinu jer ju je majka istjerivala iz kuće, pitao dr. Drašković može li se, ipak, govoriti o privremenoj neuračunljivosti, odnosno o ubistvu iz afekta, koji je kulminirao u kritičnom trenutku “eksplozijom potisnutih afekata”.

Drašković je to negirala, istaknuvši da afekt bude i prođe te da suženja, odnosno pomračenja svijesti nije bilo.