Akcija “Rudnik”: SIPA uhapsila pripadnika MUP-a TK

Radi se o nastavku akcije "Rudnik" kada je prije 15 dana hapšen Enver Bijedić, državni poslanik i još pet osoba

0
Akcija
FOTO: Ilustracija

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros hapšenja na području Gračanice, saznaje “Avaz”.

Akcija je usmjerena protiv osobe osumnjičene za korupciju.

Riječ je o jednoj osobi. Radi se o nastavku akcije “Rudnik” kada je prije 15 dana hapšen Enver Bijedić, državni poslanik i još pet osoba.

Saznajemo da se jutrošnji pretres odnosi na firmu koja je dobila višemilionski tender za izvođenje istražno-eksploatacionih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima u sklopu Rudnika soli Tuzla.

Riječ je o ugovoru za bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina u vrijednosti od 5,5 miliona maraka koji je Rudnik soli Tuzla 12. februara dodijelio firmi “Mining & Drilling” iz Gračanice.

Prije 15 dana, osim Bijedića, hapšeni su i Aziz Čačković, aktuelni direktor rudnika, zatim zaposlenici Amir Tursunović i Amir Sušić te privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić iz kompanije “Mining & Drilling” iz Gračanice. No Tužilaštvo TK umjesto pritvora tražilo je mjere zabrane pa se brane sa slobode.

Prema nezvaničnim informacijama “Avaza”, zbog mita je uhapšen pripadnik MUP-a TK inicijala E. B.

– Pripadnici SIPA-e, po naredbi Tužilaštva Tuzlanskog kantona i Općinskog suda Gračanica, vrše pretrese stana i vozila jedne osobe u vezi sa krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi – rekao je portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Jutrošnja akcija nastavak je operativne aktivnosti “Rudnik”, a pod kontrolom policijskih službenika je jedna osoba, saopćeno je iz SIPA-e.