Ponovo poštrene mjere, maske obavezne ,nema više muzike uživo, zatvaraju se teretane, obustavljaju se sportska takmičenja u dvoranama…

Evidentno je pogoršanje epidemiološke situacije u Republici Srpskoj po pitanju novozaraženih i broja hospitalizovanih – kaže ministar zdravlja RS Alen Šeranić nakon današnjeg Štaba za vanredne situacije.

0
Ponovo poštrene mjere, maske obavezne ,nema više muzike uživo, zatvaraju se teretane, obustavljaju se sportska takmičenja u dvoranama...

– Zabranjuje se muzika uživo u ugostiteljskim objektima. Bez obzira na kapcitet smještaja maksimalan broj ljudi je 50 u ugostiteljskom objektu. Sportsko – reakretaivne aktivnosti se obustavljaju narednih sedam dana – rekao je ministar Šeranić.

U toku sedam dana značajno se pogoršala situacija, a broj bolničkih pacijenata je veći za oko 100, a posljedično je povećan i broj pacijenata na respiratorima.

On je posjetio da se 22. februara moglo razmišljati o relaksaciji, a današnje mjere se odnose na sedam dana kako bi se ispratilo stanje.

Takođe, preporučuje se rad od kuće tamo gdje je moguće. Proces povećavanja zaraženih, kako je rekao, usložnjava proces imunzacije.

– Fokus je zaštita medicinskih radnika – dodao je Šeranić.

Banjaluka i Istočno Sarajevo prednjače po broju zaraženih. I u Višegardu i u Trebinju je zabilježen rast broja zaraženih.

– Nemamo još informaciju da li cirkuliše neki od novih sojeva virusa kod nas – dodao je Šeranić.

Milica Matijević, glavni zdravstveni inspektor Republike Srpske, je rekla da je Inspektorat reorganizovan u potpunosti i sve kontrole su usmjerene na kontrolu poštivanja propisanih epidemioloških mjera u toku 24 sata.

Sinoć je bilo više od 400 kontrola, izdato je 79.000 KM kazni.

– Zaključujemo da se mjere krše svjesno jer je epdijemija na snazi godinu dana – dodala je ona.

Ona je napomenula da će Inspektorat i dalje aktivno kontrolisati epidemiološke mjere, stavljajući akcenat na ugostiteljske objekte. Tvrdi da nije cilj kazna već preventivno djelovanje.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kaže da posebno zabrinjava da je najveći broj zaraženih od 30 do 49 godina.

– Mjera nošenja maske u zatvorenom je obavezna, a maska na otvorenom se preporučuje – podsjetio je Zeljković.