Gradski štab za vanredne situacije u Zvorniku usvojio godišnje planove

Gradski štab za vanredne situacije grada Zvornika usvojio je Plan odbrane od poplava i Plan aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru na području grada Zvornika u 2021. godini.

0
Gradski štab za vanredne situacije u Zvorniku usvojio godišnje planove
FOTO: Arhiv

Ovo su osnovni dokumenti za koordinaciju i sprovođenje dodatnih zadataka i aktivnosti relevantnih institucija, privrednih subjekata i organizacija čije su djelatnosti od značaja za zaštitu i spasavanje od požara i poplava.

Načelnik Gradskog štaba Rajko Jurošević istakao je da su značajno smanjenje štete od poplava nakon što je uređeno korito rijeke Sapne. U okviru preventivnih mjera zaštite od poplava u toku su radovi na izgradnji obaloutvrde na rijeci Drini, a u ovoj godini pristupiće se i uređenju korita rijeke Hoče.

U prethodnoj godini evidentirano je 175 požara što je za 48 više nego u 2019. godini. Opremljenost Službe profesionalne vatrogasne jedinice je na zadovoljavajućem nivou, a u toku ove godine u planu je kupovina vatrogasnog tehničkog vozila za saobraćajne udese i druge intervencije čime se nastavlja trend obnavljanja protivpožarnih i drugih specijalizovanih vozila, kao i ostale opreme potrebne za rad jedinice.

Kad je riječ o opremljenosti Službe civilne zaštite Jurošević je istakao da je u toku nabavka dva čamca, dva vanbrodska motora, kao i ronilačke opreme za dva ronioca koji će proći neophodnu obuku. U protekloj godini izvršena je nabavka dijela opreme za jedinice rezervnog sastava civilne zaštite, a opremanje će biti nastavljeno i u ovoj godini.

Zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj i mjera koje su na snazi članovi Gradskog štaba izjasnili su se na on-lajn sjednici.