Načelnik Odjeljenja za privrednu djelatnost Zvornika Darko Stefanović najavio nove podsticaje u poljoprivredi ovu godinu

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine grada Zvornik usvojen je Izvještaj o stanju u poljoprivredi za proteklu godinu.

0
Mladi Darko Stefanović imenovan za načelnika odjeljenja gradske uprave Zvornik
Darko Strefanović najmlađi načelnik odjeljenja u gradskoj upravi Zvornika

Darko Stefanović v.d. načelnika odeljenja za privredu i društvene djelatnosti izjavio je da 2020 godina kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja bila jedna od najboljih od kada se prati stanje u poljoprivredi. „ Godina je bila što je najvažnije rodna , prinosi posebno pšenice i kukuruza su bili značajno iznad prethodnih godina, tako da sveukupno možemo biti zadovoljni i mi kao Gradska uprava i poljoprivrednici“ rekao je Stefanović.

„ Imali smo 15 odsto više odobrenih zahtjeva za poljoprivredne podsticaje, sredstva su bila na nivou oko 400 hiljada KM što nikada do sada nije bio slučaj“ rekao je Stefanović. Pored toga podjeljeno je 250 sjemenskih paketa u vrijednosti od 50 hiljada KM, dok je 45 hiljada u saradnji sa World vision uloženo u dodjelu 33 plastenika . On je dodao da je kao i prethodnih godina , sa 30 hiljada KM finansiran rad deset stanica protivgradne zaštite .

Stefanović je još dodao da je u 2020 godini po prvi put u program razvoja poljoprivrede uvršten podsticaj za soju, a povećani su podsticaji za jezgrasto voće, što je dovelo do povećanja zasada oraha i lješnika na teritoriji grada Zvornik, kao i povećanja broja košnica.

Stefanović je najavio da će ove godine biti kroz razvoja poljoprivrede prvi put biti finansirani podizanje zasada vinove loze i analize zemljišta.