Inspektorat RS: Nakon kontrole u četvrtak u cijeloj RS, izrečene kazne u iznosu od 59.000 КM

Zbog kršenja mjera propisanih Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske, u okviru akcije koja je izvršena u četvrtak na području cijele Republike Srpske izrečene su kazne u iznosu od 59.000 КM, dok je za jedan objekat izrečena i mjera zabrane rada. Izvršeno je 618 kontrola, od čega su u 49 slučajeva utvrđene nepravilnosti, saopšteno je iz Inspektorata RS.

– Podsjećamo da je Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske juče donio novi Zakljičak o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj, koji se odnosi na period do 11. marta. Svi poslovni subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost obavezni su da se pridržavaju mjera propisanih Zaključkom, kao i sami građani u svom kretanju i ponašanju – stoji u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da, imajući u vidu veoma nepovoljnu epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj, nadležni kontrolni organi nastavljaju sa intenzivnim kontrolama sa svim raspoloživim kapacitetima.

– Pojedinci koji svojim neodgovornim ponašanjem budu ugrožavali zdravlje stanovništva snosiće posljedice u skladu sa zakonom. Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana je kazna u iznosu od 2.000 do 10.000 КM za pravno lice ili preduzetnika ako ne sprovodi vanredne mjere dezinfekcije, obezbjeđivanja lične zaštitne opreme, obezbjeđivanja zaštitnih mjera fizičke distance i sprečavanja okupaljanja u većim grupama, ograničenja radnog vremena, odnosno ne sprovodi druge vanredne mjere u radnoj sredini čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti. Takođe, za ovaj prekršaj novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 КM kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i preduzetnik – navodi se u saopštenju.