Zvornički “Parking krkani” ugrožavaju saobraćaj na magistralnom putu

Dionica puta na izlazu iz grada prema Diviču od semafora do "Kesine" benzinske pumpe redovno je uzurpirana od "Parking krkana" koji svoje automobile bukvalno parkiraju na magistralnom putu. Ovakvim parkiranjem smanjuje se širina magistralnog puta u dužini od najmanje dvadesetak metara, tako da putnički automobil koji želi skrenuti u grad kada se nađe u snedviču dva teretnjaka, vrlo izvjesno može biti udaren s obje strane, što u slučaju panike može imati fatalne psljedice.

2

Postoji veliki broj stranica na društvenim mrežama koje u svom nazivu sadrže riječi parking papci uz naziv mjesta. Cilj ovih stranica je da povećaju saobraćajnu kulturu parkinga u mjestima administratora stranica. Tu je ujedno i ismijavanje onih koji grubo krše pravila saobražajnih propisa u tom mjestu i javni stub srama.

Zbog specifičnosti Zvornika i hroničnog problema sa parkingom, ovakva stranica nikada nije zaživjela. Kriviti nekog u Zvorniku što je nepropisno parkirao može samo onaj ko nije tražio mjesto za parkiranje u centru grada. Ukoliko još žurite na posao ili sastanak adrenalin ubrzano raste, pa svi kolektivno u Zvorniku razumiju i one koji nepropisno parkiraju.

Kritike prema policijskim organima zbog mnogoborjnih akcija kojima je fokus bio nepropisno parkiranje urodile su plodom. Rezultat toga jeste sve rijeđe “zapisivanje” nepropisno parkiranih automobila. Ova pojava je doprinijela novoj pojavi koju možemo nazvati “Parking krkanizam” koja direktno ugrožava ljudske živote. Neodgovorni pojedinci redovno i svako jutro svoje automobile parkiraju direktno na magistralni put Zvornik-Sarajevo.

Dionica puta na izlazu iz grada prema Diviču od semafora do “Kesine” benzinske pumpe redovno je uzurpirana od “Parking krkana” koji svoje automobile bukvalno parkiraju na magistralnom putu. Ovakvim parkiranjem smanjuje se širina magistralnog puta u dužini od najmanje dvadesetak metara, tako da putnički automobil koji želi skrenuti u grad kada se nađe u snedviču dva teretnjaka, vrlo izvjesno može biti udaren s obje strane, što u slučaju panike može imati fatalne psljedice.

Pitanje je vremena kada će do neke fatalne situacije doći. Možemo se samo nadati da će proradit svijest kod neodgovornih pojedinaca koji možda nisu svjesni da svojim postupcima ugrožavaju sigurnost drugih. Ukoliko ne proradi svijest kod pojedinaca, onda su to istinski “Parking krkani” koji će svoje automobile ostavljati pored magistralnog puta i ugrožavati saobraćaj i živote drugih sve dok ne budu propisno novčano kažnjeni.

2 KOMENTARI

  1. Da ima dovoljno parking mjesta u Zvorniku nebi ni bilo “Parking krkana” vec bi se ljudi propisno parkirali. Zgrada na zgradu se radi a nigdje parking mjesta okolo zgrade, tako da…

  2. Pa plati Tigre parking, eno uvijek mjesta ima kod autobuske, nego vam je marka ko poklopac od šahta.

Comments are closed.