Seminar o značaju brenda za hranu sa geografskim porijeklom održan u Zvorniku

Grad Zvornik je danas bio domaćin seminara na temu „Potencijal i zaštita prehrambenih proizvoda sa geografskim porijeklom” namijenjenog privrednim i drugim subjektima koji se bave proizvodnjom i preradom hrane i koji su registrovani na području entiteta Republika Srpska.

0
Seminar o značaju brenda za hranu sa geografskim porijeklom održan u Zvorniku

Dejan Šešlija iz Razvojne agencije Republike Srpske istakao je da je zaštita prehrambenih proizvoda sa geografskim porijeklom velika šansa za naše poljoprivredne proizvođače i uopšte za poljoprivredni i prehrambeni sektor u budućnosti.

„Zaštita geografskog porijekla u Evropskoj uniji postoji već dugi niz godina, a na našim prostorima je relativno nova tema. Smatramo da je to budućnost u ovom sektoru jer omogućava da se naši proizvodi jasno istaknu i da se, prije svega zaštite, posebno intelektualna svojina tih proizvoda. Pored toga i da se zaštite od nelojalne konkurencije, a to je, takođe, i veoma važan marketinški brending alat za plasman naših proizvoda i u BiH i na međunarodnom tržištu.“

Dr Dragan Brenjo iz Agencije za bezbjednost hrane BiH govorio je o „Značaju brenda za hranu sa geografskim obilježjima-potencijal i način zaštite“ i o „Uticaju pandemije Kovid-19 na prehrambeni sektor“.

„Jedna tema se odnosi na to kako da cijenimo svoje proizvode, iz svog kraja, jer ti proizvodi nose obilježje porijekla, preko tradicije proizvodnje koju ljudi praktikuju već decenijama, ali i preko podneblja i klime i ostalih uticaja. U okviru te teme govorimo i o tome šta nam zakonodavstvo Evropske unije i nekih bogatih zemalja dozvoljava, kako da podignemo vrijednost tih proizvoda i da ti proizvođači, uglavnom poljoprivredna gazdinstva, budu konkurentniji na tržištu i da bolje žive.“

Govoreći o uticaju pandemije virusa korona Brenjo je rekao da je prehrambeni sektor i u Republici Srpskoj i u BiH bio otporniji nego što se očekivalo.

„Proizvodnja, prerada, distribucija i snabdijevanje potrošača nisu dolazili u pitanje, čak i u prvim mjesecima pandemije kada je bilo dosta nepoznanica. Već poslije godinu dana možemo da pravimo i određene presjeke po pojedinim sektorima. U nekim imamo manju potražnju za određenim proizvodima nego prethodnih godina, zbog manje turizma, rada ugostitelja, ali, sve u svemu, prehrambeni sektor je pokazao svoju čvrstinu i otpornost.“

Biljana Milić, šef Odsjeka za upravljanje razvojem i međunarodnu saradnju u Gradskoj upravi Zvornik, poželela je uspješan rad učesnicima istakavši da je Grad Zvornik rado prihvatio da bude domaćin seminara, uz uvjerenje da će im nove informacije koje su danas čuli pomoći u razvoju poslovanja.

Organizator seminara je Razvojna agencija Republike Srpske u saradnji sa Agencijom za bezbjednost hrane BiH i Gradom Zvornikom u okviru Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske.