Višković: Nećemo zatvarati ugostiteljske objekte, treba pojačati kontrole

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je nakon sastanka sa gradonačelnicima u ovom entitetu i direktorima bolnica kazao da ne treba zatvarati ugostiteljske objekte, ali da kontrole moraju biti pojačane.

0

Višković je istaknuo da je epidemiološka situacija pogoršana u ovom entitetu, ali da većina načelnika i gradonačelnika ne želi pojedinačno donositi strožije epidemiološke mjere.

Slična situacija i u Federaciji BiH gdje Federalno ministarstvo zdravstva mjesecima apeluje i upozorava da kantonalni nivoi moraju donositi strožije mjere u zavisnosti od epidemiološke situacije, ali to nisu radili do nedavno.

Rekao je da će Republički štab za vanredne situacije RS-a razmatrati prijedloge o pooštravanju mjera, možda danas ili sutra, ali da se neće ići u bilo kakvo zatvaranje, pa ni ugostiteljskih objekata.

“Nećemo ići na zatvaranje ničega. Konkretizovaćemo prijedloge i saopćiti javnost o čemu se radi. Stav većine na sastanku je da treba u narednim danima značajno pojačati kontrolu poštivanja mjera”, rekao je Višković.

Kaže da bolnice u Republici Srpskoj imaju još prostora za prihvat pacijenata i da se to stanje kontinuirano prati. Ističe da je situacija u bolnicama bila najgora u novembru kada je bilo hospitalizovano 1.200 pacijenata, a da je trenutno na liječenju 870 osoba pozitivnih na koronavirus.

Također je donesena odluka da prošire kapacitete u Foči, a Višković je podsjetio da su u funkciji i kapaciteti u Slatini.

S obzirom na to da u posljednje vrijeme ima i oboljelih među djecom, postoje preporuke i da škole od prvog do devetog razreda pređu na online nastavu, međutim stav Ministarstva zdravstva RS-a je da ta mjera ne bude ista na cijeloj teritoriji s obzirom na to da se i epidemiološka situacija razlikuje od mjesta do mjesta.