Srušen Gradski stadion na Lagatoru u Loznici

Tribine Gradskog stadiona “Lagator” pretvorene su ovih dana u gomilu šuta, a dolaskom građevinskih mašina, označen je početak pripremnih radova za buduću “kuću fudbala” koja će biti sagrađena po UEFA 4 standardima.

0
Srušen Gradski stadion na Lagatoru u Loznici

Sa stadiona su uklonjene stolice, metalna ograda, krov, sve što bi moglo biti upotrebljeno, a tribine sa kojih se minule gotovo tri decenije navijalo, srušene su.

Kako je ranije saopšteno, gradnja gradskog stadiona trebalo bi da krene početkom aprila, a rok za završetak posla je dve godine. Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima izradu projekta i radove na izgradnji Gradskog stadiona “Lagator” u Loznici dodelila je krajem prošle godine grupi ponuđača koja je jedina dostavila ponudu. Posao je pripao firmama “Termomont”, Beograd, “Teming Electrotechnology”, Niš, MPP “Jedinstvo”, Sevojno, “Geourb grup”, Beograd, Saša Milosavljević, PR Centar za preventivni inženjering, projektovanje, edukaciju i savetovanje BP “Konsalting”, Kruševac, “Tron Tex”, Novi Sad, CEP, Beograd i “Dim trejd”, Beograd.

Kako je u građevinskoj dozvoli navedeno, ukupna neto površina stadiona biće skoro 43 hiljade metara kvadratnih, a maksimalna visina 16,67 metara. Sve tribine biće pokrivene, imaće reflektore i kompletnu prateću infrastrukturu, a ukupna cena stadiona sa PDV je 3,6 milijardi dinara. Podsetimo, u okviru budućeg kompleksa nalaziće se stadion FK “Loznica” sa zapadnom i istočnom tribinom, tunel za izlaz igrača na teren, pomoćni objekat, dve biletarnice i kiosk. U okviru stadiona biće i dva fudbalska terena, glavni i pomoćni, kao i uređene zelene površine. Ceo stadion imaće ukupan kapacitet između 8.000 i 8.500, a od toga će samo istočna i zapadna tribina moći da prime ukupno 5.000 posetilaca. Predviđeno je da u njegovom sklopu bude i 265 parking-mesta za putnička vozila i dva za autobuse.

Srušen Gradski stadion na Lagatoru u Loznici

Ostaće zapisano da je aprila 1989. godine počela prva faza gradnje sada već bivšeg gradskog stadiona. Rađene su zapadne tribine sa dve hiljade mesta, na kojima je središnji deo, sa svečanom ložom, koji je imao stolice, bio natkriven. Sledeće godine su bili gotovi grubi radovi, a 1996. je kompletirano opremanje. Od 1994. do 1997, paralelno je tokom druge faze radova urađena istočna tribina, sa dve hiljade mesta, koja je bila kompletno pokrivena, ali bez sedišta. Na sada porušenom stadionu Loznica se nadmetala sa rivalima iz Srpske lige, Međurepubličke, Druge savezne “B” i “A” lige, a sredinom devedesetih godina četiri godine igrala utakmice Prve “B” lige. Trenutno se FK Loznica za bodove bori u Prvoj ligi Srbije, a dok ne bude završen njen novi stadion, igra utakmice na stadionu FK Radnički u Klupcima.

Srušen Gradski stadion na Lagatoru u Loznici

Inače, osim Loznice, nove stadione dobiće i Vranje, Leskovac, Kraljevo, Kragujevac i Zaječar u kome je krajem prošle godine i počela izgradnja takvog objekta.

Prva prvenstvena utakmica

Fudbaleri Loznice, posle uspešnog baraža, našli su se u sezoni 1994/95. u Prvoj “B” ligi. Već u 1. kolu čekao ih je najjači protivnik – Budućnost iz Podgorice. Utakmica je odigrana na novom stadionu 24. avgusta, a duel je pratilo oko 7.000 gledalaca. Domaćin je predvođen trenerima Milom Milanovićem i Milivojem Cvetinovićem igrao sigurno, čvrsto u odbrani, borbeno i efikasno. Loznica je u svom prvom prvoligaškom meču pobedila Budućnost sa 2:0, a golove su dali Dušan Milovanović i Momčilo Maksimović. Za ekipu su u toj sezoni nastupali Vladica Petrović, Pero Kosić, Dragan Aleksić, Dragan Sredojević, Dragan Mićić (sadašnji trener Loznice), Nebojša Vojvodić, Nenad Bikić, Duško Obadović, Srećko Aleksić, Predrag Rogan, Saša Josipović, Dušan Milovanović, Momčilo Maksimović, Goran Spremić i Rade Đorđić.

Prva međunarodna utakmica

Loznica je 1995. godine bila domaćin prvoj međunarodnoj utakmici između omladinske reprezentacije SR Jugoslavije i Izraela. Kapiten reprezentacije Jugoslavije bio je Dejan Stanković, nekada as Crvene zvezde i Intera iz Milana, a sada trener Crvene zvezde.

Najviše gledalaca

U sezoni 1995/96. na stadionu u Loznici odigrana je prva četvrtfinalna utakmica kupa između Loznice i Crvene zvezde iz Beograda. Interesovanje je bilo takvo da su tribine bile male da prime sve one koji su želeli da gledaju ovaj meč. Podaci govore da je utakmici prisustvovalo oko 15.000 gledalaca, što je najveća poseta ikada zabeležena na ovom stadionu i jednom sportskom događaju uopšte u Loznici.

Poslednja utakmica

Poslednja prvenstvena utakmica na Gradskom stadionu odigrana je 28. novembra prošle godine. Loznica je tada ugostila Dinamo iz Vranja, a susret je završen bez pobednika 3:3. Vodili su Lozničani tri puta, ali gosti su uspeli da izjednače i na kraju osvoje bod.

Kebin koncert

Srušen Gradski stadion na Lagatoru u Loznici

Na stadionu “Lagator” u julu 2015. godine veliki koncert za svoje sugrađane održao je folk pevač Dragan Kojić Keba. Bio je to spektakl danima najavljivan u svim medijima, a kako se sada ispostavilo i jedini muzički događaj te vrste na novom lozničkom stadionu. Za taj koncert montirana je bina veća od 300 kvadrata, a kapije stadiona za posetioce bile su otvorene tri i po sata pre početka. Popularni Lozničanin je prethodni solistički koncert u rodnom gradi imao 17 godina ranije, a na ovom je predstavio i novu pesmu posvećenu rodnom kraju. Pratio ga je orkestar Ace Sofronijevića dok su kao gosti nastupili Severina, Tanja Savić, Ana Bekuta, Magdalena Vračić, Šaban Šaulić i Sinan Sakić čije je pojavljivanje na sceni sa starim drugom iz kraja izazvao buru emocija među sugrađanima.

 

Srušen Gradski stadion na Lagatoru u Loznici
Planirani izgled budućeg stadiona