Obećanje Vlade RS: Bruto plate svim radnicima koji su ugostitelji, frizeri i kozmetičari

0
Obećanje Vlade RS: Bruto plate svim radnicima koji su ugostitelji, frizeri i kozmetičari

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je rekla da je na sastanku sa ugostiteljima i frizerima usaglašeno nekoliko stvari, a da je najvažnije to što je iskazana briga prema zdravlju svih građana.

Naša želja je da što prije završimo ovaj težak period, rekla je ona.

Ona je rekla da su potrebne mjere za kreiranje pomoći privredi, te da su predstavnici institucija dobili i nekoliko konkretnih prijedloga od preduzetnika s ciljem da se sačuva svako radno mjesto.

Čim se stvore pretpostavke, kako je rekla Cvijanovićeva, mjere će biti popuštene i biće otvoreni kafići, restorani i frizerski saloni. Ona je dodala da na ruku sigurno ide i ljepše, topije vrijeme.

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da su mjere zatvaranja bile iznuđene i da nisu ničiji hir.
– Republika Srpska je sigurno prema ovoj branši imala najliberalnije mjere u cijeloj regiji. Ali, evo i danas podaci o zaraženima nam govore da moramo preduzimati mjere – dodao je on.

On je rekao da će Vlada RS plaćati bruto plate za sve radnike čijim poslodavcima je zabranjen rad zaključkom Štaba za vanredne situacije.

Dogovoreno je da se već u petak krene sa realizacijom dogovorenog.

Višković je rekao da će biti omogućen i reprogram poreskih obaveza za prošlu godinu.

– Izvinjavam se još jednom ovim ljudima u smislu da je nedostajalo malo više komunikacije na liniji udruženja – resornih ministarstava. Oni tvrde da su ih mjere iznenadile i zatekle. Mi smo medijski pripremali na mjere, ali prihvatam odgovornost da nije bilo direktne komunikacije – dodao je Višković.

On je dodao da su kozmetičari i frizeri dali primjedbu da nisu branša gdje dolazi do zaražavanja i da ne krše mjere.

– Vjerovatno ćemo poslije sedam dana razmisliti da njima dozvolimo neometan rad – istakao je Višković.

On je dodao da nema predstavnika tržnih centara, ali da i za njih sve dogovoreno vrijedi.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Dalibor Šajić rekao je da je trenutno zatvaranjem ovaj sektor u velikom problemu.

– U petak ćemo definisati sve uslove kako da svakom poslodavcu bude pomognuto da ne dođe do otpuštanja radnika – dodao je Šajić.

Radmila Banjac, predstavnica preduzetnika-frizera, tvrdi da se sve vrijeme pridržavaju mjera.

– Samo nas pustite da radimo. Ništa nam drugo i ne treba. Kod nas nema žarišta. Radimo jedan na jedan. Čak ni inspekcije nisu imale primjedbi – dodala je Banjčeva.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJAFOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Poručuje da ne mogu ništa da priušte svojim porodicama ako im bude zabranjen rad.

– Kakve god da su mjere, mi ćemo ih poštovati. Samo nam dozvolite da radimo – poručila je Banjčeva.

Šajić je rekao da predstavnici ugostitelja prestaju sa protestima zbog postignutog dogovora, ali i cjelokupne situacije u zdravstvu.

Na pitanje kako komentariše što su se na jučerašnjim protestima pojavili pojedini političari, predsjednica Srpske Željka Cvijanović je rekla da joj je to bilo žalosno jer je neko pokušao da zloupotrijebi muku preduzetnika.

– Šta će bilo koji političar na nekom događaju gdje se ljudi bore za egizistenciju svojih porodica. Oskrnavili su sve – dodala je ona.

Višković je rekao da ne može odgovoriti da li će od ponedeljka biti dozvoljen samo rad frizerima i kozmetičarima, a da će za sve ostale biti produžene mjere.

– To sve zavisi od epidemiološke situacije – poručio je Višković.

On je rekao da ne želi da RS bude u poziciji da se bori oko respiratora i ležaja u bolnici.

– Možemo i to da obezbjedimo, ali ne možemo da obezbjedimo dodatne doktore. Možemo mi i u studentske domove ubaciti bolničke krevete, ali ko će tamo da radi – ilustrovao je Višković.

Višković je precizirao da će biti isplaćena kompletna martovska bruto plata bez obzira da li će biti zabranjen rad samo sedam dana.

On je rekao da su predstavnici ovih udruženja tražili današnji sastanak.

U kabinetu predsjednice RS Željka Cvijanović danas je održan sastanak sa predstavnicima Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Horeka i Sekcije frizera i kozmetičara Zanatsko -preduzetničke komore RS. Sastanku su prisustvovali i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer RS Radovan Višković