SIPA uhapsila četiri osobe u Zvorniku zbog krijumčarenja migranata

Pripadnici SIPA-e uhapsili su četiri osobe u Zvorniku u akciji kodnog naziva "Skiper", a koji se sumnjiče za ilegalno krijumčarenje migranata.

0
Akcija
FOTO: Ilustracija

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su djelovali kao članovi međunarodne grupe za krijumčarenje migranata, koja se sumnjiči da je u proteklom periodu prokrijumčarila više od 100 migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

U toku su pretresi na više lokacija, a osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost postupajuće tužiteljke Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Prema nezvaničnim informacijama pripadnici SIPA-e izvršili su hapšenja u naseljima Donji Šepak i Lokanj. Tri osobe uhapšene su Donjem Šepku dok je jedno lice uhapšeno u Lokanju prema nezvaničnim informacijama mještana iz ovih naselja.

Istovremeno je na području Srbije uhapšeno pet pripadnika navedene grupe za krijumčarenje migranata među kojima je i osumnjičeni organizator.

Akcija je realizovana u saradnji sa partnerskim institucijama Srbije, a usmjerena je na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovano krijumčarenje ilegalnih migranata.

“Istraga je realizovana u saradnji sa kolegama iz Srbije, a usmjerena je na otkrivanje i razbijanje organizovanih krijumčarskih lanaca, koji krijumčarenjem ilegalnih migranata, preko riječne granice na rijeci Drini, pa dalje preko teritorije Bosne i Hercegovine, ostvaruju veliku nezakonitu imovinsku korist, a istovremeno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u BiH, prouzročenu prilivom ilegalnih migranata”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti je na terenu realizirala SIPA, uz podršku MUP-a RS, OSA BiH i Službe za poslove sa strancima BiH.

Ova koordinisana međunarodna operativna akcija provedena je sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije, pod pokroviteljstvom i uz podršku Policijskog Centra Jugoistočne Europe – SELEC centra.