Osmislili masku za kafiće: Vjeruju da štiti dok se jede i pije

0

Istraživači iz Meksika vjeruju da su osmislili način kako da riješe problem izloženosti korona virusu tokom konzumacije hrane i pića.

Naime, svako je u toj prilici prinuđen da skine masku, međutim, oni su napravili novu masku koja pokriva samo nos i smatraju da bi ona trebalo da spriječi širenje virusa.

Istraživaču su objavili video na kom se vidi kako prvo nose običnu masku koja prekriva nos i usta, a kada je uklone da bi popili ili pojeli nešto, na nosu imaju jednu malu masku, koja bi, smatraju, trebalo da spriječi veću izloženost virusu.

Ova nova “mini-maska” izazvala je pravu buru na društvenim mrežama. Korisnici su istakli da im je drago što pojedini ljudi žele da sačuvaju sebe i ljude oko sebe, pa čak i ako se tom prilikom blamiraju.

Međutim, naučnici nisu dali neki bliži opis kako bi tačno ova maska trebalo da zaštiti nekog od korona virusa.

Pojedini doktori kažu da bi ovakva maska mogla delimično da bude efikasna jer pokriva jedan deo lica preko kojeg virus može ući u tijelo, ali da oči i usta i dalje ostaju otvoreni, te ne može predstavljati efikasnu zaštitu.

Ipak, pojedini korisnici društvenih mreža smatraju da je bolja nekakva nego nikakva zaštita tokom boravka u restoranu ili kafiću, pa su čak bili i puni ideja za naučnike kako da ovaj proizvod što bolje plasiraju na tržište.

Drugi korisnici su ismevali mini-masku, nazivajući je “bikini za lice” i ističući da ova maska može nekom da koristi samo da napuni džepove, ali ne i da ih zaštiti od opasnog virusa.

Da mini-maska neće pružiti efikasnu zaštitu smatraju i ljekari.

“Ova maska za nos može da pruži lažni osećaj sigurnosti”,  kaže dr Edvar Kašej, profesor na Odjeljenju za infektivne bolesti i javno zdravlje u San Dijegu.

Dr Kašej smatra da bi ova maska mnoge navela na to da se više ne pridržavaju socijalne distance. Navodi i da krši jasne preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Centra za prevenciju i kontrolu bolesti o nošenju maski.

“Jedini pravi ispravan način nošenja maske jeste da maska pokriva nos, usta i bradu”, kaže dr Kašej.

I dok mu neki protivreče govoreći da je bolje i ovakvu masku nositi nego nikakvu, doktor ističe da ovo nikako nije trenutak da se građani opuste.

“Imamo našu ulogu u pandemiji, a to je da nosimo maske, vakcinišemo se i držimo distancu”, kaže on.