Ovo se događa tijelu ako svaki dan pijete sokove

0

Čaša soka od naranče svaki dan za doručkom ili soka od brusnice uz ručak može se činiti bezazlenom ili čak zdravom navikom. Naposljetku, to je samo voće, zar ne? Ipak, velika je razlika ako popijete sok od naranče ili ako je pojedete. Ova druga opcija ima puno više vlakana.

Stručnjaci kažu da vlakna koja se nalaze u cijelom voću igraju glavnu ulogu u smanjenju utjecaja prirodnih šećera koje sadrže na vaše tijelo. Dakle, ako postoji jedna glavna nuspojava pijenja soka koju biste trebali znati, to su skokovi šećera u krvi i to onog koji bi mogao povećati rizik od dijabetesa tipa 2.

“U procesu cijeđenja soka uklanja se pulpa, koštica i kožica”, govori registrirana dijetetičarka Cara Harbstreet.

“Rezultat toga je koncentriraniji proizvod u smislu okusa, energije i hranjivih sastojaka. Vlakna su jedan od elemenata koji mogu usporiti probavu i apsorpciju jednostavnih ugljikohidrata iz naše prehrane u gastrointestinalnom traktu. Bez toga, jednostavni ugljikohidrati iz voća brže se apsorbiraju i mogu uzrokovati drastičniji porast glukoze u krvi”, govori Harbstreet.

Puno više šećera nego u samom voću
Drugi nedostatak pijenja soka, prema dijetetičarki Sheni Jaramillo, jest taj što je sok ultrakoncentrirani oblik voća, pa stoga ima veći sadržaj šećera. Primjerice, jedna cijela naranča sadrži samo oko 9 grama šećera, dok je u jednoj šalici soka od naranče ima više nego dvostruko: 21 grama.

“Za nekoga s dijabetesom sok može biti problematičan jer će vjerojatno dovesti do brzog skoka šećera u krvi”, objašnjava ona. “U soku ima nekih vitamina i minerala, ali oni se uglavnom lako dobivaju iz drugih izvora hrane ili cijelog voća”.

Da budemo jasni, fruktoza, prirodni šećer koji se nalazi u svim plodovima i njihovim sokovima, nije štetna za vaše tijelo u razumnim količinama. Međutim, vaše ga tijelo apsorbira mnogo brže kada nema netaknutih vlakana (kao što je slučaj sa sokom). Kad taj šećer uđe u vaš krvotok, pokreće gušteraču da oslobađa inzulin, piše Eat This.

S vremenom, kada se vaše tijelo neprestano suočava sa skokovima šećera u krvi, ovaj se mehanizam može odbaciti, što dovodi do rezistencije na inzulin. To bi moglo objasniti zašto je pregledom iz 2013. utvrđeno da je konzumacija voćnih sokova povezana s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Dobre vijesti, pak, su da su istraživači su otkrili da je jedenje cijelog voća, konkretno, borovnica, grožđa i jabuka, imalo suprotan učinak i bilo je povezano s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Kako bi izbjegli nagle skokove šećera u krvi preporučuje se da dnevno popijete čašu prirodnog soka.