Pijani i drogirani maloljetnici tukli policajce pa bacali kamenje na stanicu

0
Dvije osobe uhapšene na osnovu raspisanih potjernica
FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske stanice (PS) Laktaši u subotu su slobode lišili dva maloljetnika zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela – sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje i oštećenje i oduzimanje tuđe stvari, a zbog počinjenog prekršaja – tuča i fizički napad iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.

Naime, policijski službenici su prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka u ulici Karađorđeva u Laktašima uočili dvije osobe koje se tuku. Policijski službenici su izdali zakonito naređenje tim osobama da prestanu sa narušavanjem javnog reda i mira, na šta su se oglušili, te su počele da vrijeđaju policijske službenike. Potom je jedna nepoznata osoba napala policijskog službenika zadavši mu više udaraca nogama u predjelu tijela, nakon čega je lišen slobode.

U toku lišenja slobode prišla je druga nepoznata osoba koja je fizički napala policijskog službenika zadavši mu više udaraca pesnicama u predjelu glave i tijela, nakon čega je pobjegla sa lica mjesta. Potom je ta osoba došla ispred Policijske stanice Laktaši, noseći dva kamena u ruci, te je jedan kamen bacila u pravcu zgrade policijske stanice, kojom prilikom je došlo do oštećenja vanjskog zida zgrade, a drugi kamen prema policijskim službenicima, a nakon čega je lišena slobode.

Lica su alkotestirana kojom prilikom je utvrđeno kod jednog maloljetnika 1,55 g/kg alkohola u organizmu i kod drugog 1,18 g/kg alkohola u organizmu. Izvršeno je testiranje na prisustvo opojne droge u organizmu, kojom prilikom je kod obje osobe utvrđeno prisustvo opojne droge “kokain” u organizmu.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac za maloljetnike Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a protiv maloljetnih osoba će biti dostavljen Izvještaj u redovnoj proceduri, a obaviješten je i Centar za socijalni rad Laktaši, saopćeno je iz MUP-a RS