STIŽU SAMO DONACIJE: Federacija još nema nijednu direktno nabavljenu vakcinu, frustracije sve veće…

0

Naša zemlja još stoji u redu za više od milion doza koje su plaćene mehanizmu COVAX. No, već sada se zna da će BiH dobiti samo još jednu isporuku do kraja maja, a to je, prema ranijim najavama, 76.000 doza AstraZenece koje bi trebale stići 22. aprila.

Federacija BiH još nema nijednu direktno nabavljenu vakcinu, niti ima naznake kada će do te nabavke doći, zbog čega rastu frustracije u javnosti. BiH je dobila određeni broj vakcina preko COVAX mehanizma a stigao je i jedan broj doniranih doza od Srbije i Turske.

Republika Srpska je jedina u BiH uspjela direktno nabaviti određeni broj vakcina.

Na sarajevski aerodrom danas je sletio avion iz Ankare u kojem je dopremljena donacija Republike Turske od 30.000 vakcina koje je proizveo kineski Sinovac,piše Klix.

Bosna i Hercegovina je ove sedmice također primila prvu isporuku vakcina Pfizer i AstraZeneca kroz COVAX mehanizam. Dobili smo 26.400 doza vakcina kompanije AstraZeneca i 23.400 doza Pfizer/BioNTech vakcina.

Ranije je FBiH dobila 10.000 vakcina kroz donaciju Srbije, a očekuje se i obećana pomoć Slovenije (4.800 vakcina) i Kine (50.000 vakcina).

Republika Srpska je direktno nabavila 40.000 doza vakcina Sputnik V.

Bogati donirali novac za COVAX

Naša zemlja još stoji u redu za više od milion doza koje su plaćene mehanizmu COVAX. No, već sada se zna da će BiH dobiti samo još jednu isporuku do kraja maja, a to je, prema ranijim najavama, 76.000 doza AstraZenece koje bi trebale stići 22. aprila.

Ostatak isporuke putem COVAX-a bit će tek u narednom krugu a tačni datumi nisu poznati. Treba naglasiti da je i sam COVAX-a neka vrsta humanitarnog mehanizma, iako naše vlasti ističu da je riječ o vakcinama koje smo platili.

Naime, tačno je da države plaćaju doze koje im se na taj način isporučuju, ali je također tačno da te vakcine dobijaju brže i povoljnije nego što bi inače bile u prilici, s obzirom da su velike zemlje donirale znatan novac za ovaj mehanizam.

Zapravo, COVAX je i napravljen za države koje inače ne bi mogle doći do dovoljnog broja vakcina u skorije vrijeme.

Također, ove sedmice je iz Evropske komisije saopćeno da će idućeg mjeseca zemljama Zapadnog Balkana biti distribuirano ukupno 650.000 Pfizerovih vakcina.

Direktna nabavka

Kada je riječ o direktnoj nabavci, lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je ove sedmice da je Republika Srpska ranije naručila više od milion doza Sputnika V te da će te doze dobijati sukcesivno. Dosad je, kako smo rekli, dobila 40.000 doza.

Federacija je, pak, pokušala proteklih sedmica također direktno nabaviti rusku vakcinu, i to pola miliona doza, ali je ugovor propao. Već nekoliko kompanija se posljednjih sedmica povuklo iz dogovora koji su imali s Federalnom vladom.

Stoga je u četvrtak formirano novo tijelo koje će pokušati nabaviti vakcine za veći entitet direktnim putem. Kako sada svari stoje, procedura nabavke ruske vakcine trenutno je nešto teža nego što su vlasti u FBiH očekivale, a rokovi isporuke mjere se minimalno sedmicama, ako ne i mjesecima, a nikako danima. To se pokazalo i na primjeru Republike Srpske koja je predugovor s Rusima potpisala još u oktobru 2020.

Kanton Sarajevo također već mjesecima pokušava direktno nabaviti vakcine, ali zasad bez uspjeha.

Navedimo i informaciju koju je Klix.ba ranije objavio da je Srbija uputila prijedlog da region zajedno ide u nabavku vakcina AstraZeneca. Inicijativa je stigla u BiH i trenutno nije jasno kakva je njena sudbina.

Također spomenimo da se veliki broj građana BiH posljednjih dana vakcinisao u Srbiji.