Kruno Vlačić iz Milića pobijedio koronu nakon 40 dana borbe, smršao 30 kilograma

Kruno Vlačić (61) iz Milića, koji je pobijedio virus korona nakon 40 dana borbe u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci, izjavio je da je bio na ivici smrti i da mu je to najteži period u životu.

0
Kruno Vlačić iz Milića pobijedio koronu nakon 40 dana borbe, smršao 30 kilograma
FOTO: Kruno Vlačić

On je rekao za medije da je u početku bio skeptičan i nije vjerovao da virus uopšte postoji, a pogotovo da je zaražen jer je od svih simptoma imao samo jaku glavobolju.

Vlačić je naveo da se javio ljekaru u Milićima 14. novembra prošle godine i da je za dva dana dospio u bolnicu u Zvornik, gdje su oba testa na virus bila negativna, a i pluća su bila dobro, što ga je ohrabrilo.

– Vratio sam se kući, a onda sam osjetio malaksalost, primio sam infuziju, bilo mi je lakše i mislio sam da je to grip, ali onda nastaju problemi sa disanjem i povišenom temperaturom – prisjetio se Vlačić.

On se ponovo javio ljekarima u Milićima koji su mu izmjerili nivo kiseonika u tijelu, koji je bio samo 60 odsto, nakon čega su mu uključili kiseonik i uputili ga u bolnicu u Zvornik.

Prema njegovim riječima, ljekari u Zvorniku konstatovali su da kiseonik nije dovoljan i da ga moraju transportovati u Banjaluku.

– Od polaska iz Zvornika jedino čega se sjećam jeste da su doktori rekli da je malo pet boca kiseonika do Banjaluke i da moraju da obezbijede više i tu se gubim – dodao je Vlačić.

Od 40 dana provedenih u bolnici, Vlačić je 20 dana bio na respiratoru u “vještačkom snu”, a kada se probudio pitao je ljekare gdje se nalazi i šta mu se desilo.

– Doktori su mi rekli da imam koronu i da sam bio u teškoj situaciji. Kući sam dovezen 28. decembra prošle godine i onda sam, da bih se brže oporavio, organizovao fizioterapeuta sa kojim sam 25 dana vježbao, da bih bar malo pokrenuo noge – naveo je Vlačić.

On je dodao da je u toku bolesti izgubio 30 kilograma i da je do 1. februara bio potpuno nepokretan.

– Počeo sam da ustajem iz kreveta, malo po malo. I dalje mi je kretanje otežano, treba da mi se vrati mišićna masa. Nisam više isti čovjek, mada sebi dajem zadatke i pokušavam da se vratim u normalu, da radim – rekao je Vlačić.

On je naveo da je danas svjestan posljedica, često “vraća film” i razmišlja kako je mogao da dobije virus.

– Anesteziolog mi je rekao da sam imao koronu želuca, crijeva i pluća, i da sam bio u bezizlaznoj situaciji. Postoji vjerovatnoća da sam se negdje kroz hranu zarazio, ali sada čovjek može samo da razmišlja – dodao je Vlačić.

On je istakao da su ljekari na kovid odjeljenju pravi junaci, pomažu svim pacijentima, preživljavaju svaku situaciju s njima, u šta se uvjerio boraveći 40 dana u bolnici.

– Ovo je opasna bolest, ne boli te ništa, ali si mrtav čovjek, nestaje te. Treba ljudi da se paze, da budu odgovorni prema sebi, ali i drugima, treba poštovati epidemiološke mjere jer ovo je ozbiljno – poručio je Vlačić.

On je rekao da još ima antitijela, te da će se vakcinisati kada mu zdravstveno stanje dozvoli.