Danas je godina dana od isteka roka za uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate

0
Hospitalizirana nana Fata Orlović, da li je uzrok tome provokacije prethodnih noći ispred doma nane Fate!?

Danas se navršava tačno godinu dana od isteka roka koji je Evropski sud za ljudska prava odredio za uklanjanje pravoslavne crkve sagrađene na imanju Fate Orlović iz Konjević Polja i njeno premještanje u Bratunac.

Dugo je Fata Orlović čekala pravdu, a sada se već dugo kasni sa provedbom obavezujuće odluke Evropskog suda u njezinu korist, navode iz OHR-a.

“Želim da se pravda zadovolji i da se Fata Orlović ispoštuje zbog nevolja kroz koje je prošla tokom duge i iscrpljujuće pravne bitke. U svojoj poodmakloj dobi, Fata Orlović ne zaslužuje daljnje nepoštovanje od strane vlasti Republike Srpske, već neodložno i potpuno zadovoljenje pravde”, rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko..

Budući da je vladavina prava presudno načelo Općeg okvirnog sporazuma za mir, visoki predstavnik će se referirati na ovaj i druge slučajeve u svom sljedećem izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, kao na još jedan primjer potpunog zanemarivanja izvršenja sudskih odluka.

“Važan pokazatelj poštovanja vladavine prava u bilo kojem demokratskom društvu nisu riječi ili izjave nego nivo provedbe sudskih odluka domaćih i međunarodnih sudova. Nažalost, pokazatelji za Bosnu i Hercegovinu su vrlo nepovoljni,” zaključio je visoki predstavnik Inzko.

Podsjećamo, Fata Orlović (78) već godinama vodi pravnu borbu sa vlastima bh. entiteta Republika Srpska, jer je u dvorištu njene kuće u Konjević Polju kod Bratunca nelegalno izgrađena pravoslavna crkva.

Crkva je, u njenom dvorištu, napravljena 1998. godine, u vrijeme kada je ona bila u izbjeglištvu. Do početka agresije na BiH, imanje je pripadalo njenom suprugu, kojeg je sa još 20 članova porodice srpska vojska ubila u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Fata Orlović nakon povratka u Konjević Polje 2000. godine, pokreće sudski spor za povrat parcele, tražeći da se crkva izmjest iz njenog dvorišta, što nije učinjeno ni nakon brojnih tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist.

Zadnju tužbu Fata Orlović podnijela je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koji je u oktobru 2019. godine donio pravosnažnu presudu u kojoj je naloženo uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović. Krajnji rok da se crkva izmjesti bio je 1. april 2020. godine.