Fizički obračun političara u Banovićima spriječila policija (VIDEO)

Policija i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona još istražuju uzrok požara koji je u nedjelju izbio u Rudniku mrkog uglja Banovići.

0
Fizički obračun političara u Banovićima spriječila policija (VIDEO)

Danas je održan protestni skup rudara ispred uprave ovog preduzeća na kojem je došlo i do sukoba između načelnika Banovića Bege Gutića (SDA) i osnivača PDA Mirsada Kukića, koji obnaša funkciju predsjednika jednog od sindikata rudnika.

Podsjetimo, Kukić i Gutić su bivši bliski saradnici iz vremena kada su obojica bili u SDA. Štaviše, Kukić je bio neformalni mentor, zaštitnik i podržavatelj Gutića.

Dok su rudari skandirali “Bego, Bego”, on je razgovarao s Kukićem koji se smješkao, da bi ubrzo došlo do nagurivanja, a dalji okršaj spriječila je policija koja ih je razdvojila. Kukić se potom udaljio.

Snimak incidenta objavio je na svome Twitter profilu portal Istraga.ba.

Predsjednik Sindikata uposlenika RMU Banovići Nihad Huremović kazao je okupljenim rudarima kako “radna mjesta nisu ugrožena kao ni isplata plate”.

Poručio je kako imaju dovoljno kapaciteta da podmire potrebe svih potrošača.

Bego Gutić poručio je da će biti uz rudare i da je prošlo vrijeme kada je rudnikom upravljala “privatno familijarno jedna grupa”.

Posljednjim događajima kulminirale su dugogodišnje stranačke podjele u Banovićima, a mnogi strahuju da bi moglo doći do daljnje eskalacije neprijateljstava u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.