Četiri efikasna i jeftina recepta za uklanjanje buđi i vlage

Buđ i vlaga, osim što estetski narušavaju vaš prostor, mogu biti uzročnici mnogih respiratornih oboljenja i raznih infekcija. Pored toga, mogu uticati i na razvoj alergija.

Zato je potrebno ukloniti buđ koja se skuplja na zidovima, a to možete uraditi i bez hemikalija, na potpuno prirodan način, prenosi Telegraf.

Alkoholno sirće
Sirće sipajte u bocu sa raspršivačem i poprskajte na mjesta na kojima se javljaju vlaga i buđ. Ostavite neko vrijeme da djeluje, a onda prebrišite suvom krpom. S obzirom na to da sirće ima jak miris, u bocu možete sipati i nekoliko kapi eteričnog ulja limuna, jer je njegova aroma dovoljno snažna da zamaskira neugodan miris sirćeta.

Soda bikarbona
Pomešajte 50 ml alkoholnog sirćeta i isto toliko vode, pa dodajte jednu supenu kašiku sode bikarbone. Ovo sredstvo sipajte u bocu sa raspršivačem i naprskajte na problematična mjesta.

Ostavite da djeluje neko vrijeme, pa prebrišite sve suvom krpom.

Ulje čajevca
U bocu sa raspršivačem pomješajte 450 mililitara vode i dvije kašičice ulja čajevca. Dobro protresite i naprskajte po površinama. Ostavite da tako odstoji i nemojte naknadno brisati krpom.

Imajte u vidu da je miris prilično intenzivan i da će se zadržati u vašem domu nekoliko dana.

Ulje semenki grejpfruta
U bocu s raspršivačem sipajte 450 mililitara vode i 20 kapi ekstrakta sjemenki grejpa. Potom bocu dobro protresite kako bi se sastojci sjedinili. Tečnost poprskajte po problematičnim mjestima i ostavite da odstoji. Nema potrebe da kasnije brišete sredstvo.